Държавата и общината в Дупница ще вземат кардинални мерки за материалите, предизвикали пожар край моста на АМ “Струма”

Крути и кардинални мерки обеща заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след среща в Кюстендил на институциите, отговорни за разчистване на пространството около моста при 62-ри км на автомагистрала “Струма”. Решенията, взети на срещата, ще бъдат докладвани и на премиера.

Ще покажем цялата твърдост на административните и нормативни процедури по отношение на собственика на материалите, каза Нанков. Той посочи, че казусът е доста сложен заради неизяснената собственост върху терените, граничещи със сервитута на държавния път, която не е доказана. Заместник-министърът уточни, че има съдебни процедури с община Дупница по отношение на имотите, върху които са депонирани голяма част от материалите.


Нанков съобщи, че в момента мостът е разчистен от отпадъци, но има такива в непосредствена близост до съоръжението – на около три метра разстояние. В момента съоръжението се ремонтира, а от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) организират реверсивно движение.
“Срокът, даван от експертите за ремонт на моста, е четири месеца, но няма да се прави компромис с безопасността на съоръжението. Държавата ще си търси всички права – и имуществените, и процедурните, по отношение на собственика”, посочи още заместник-министърът.
Той каза още, че предстои РИОСВ-Перник да наложи административна мярка по отношение на издадените до момента предписания и неизпълнението им. “Ще има конкретни указания за извозване, депониране или складиране на материалите на регламентирани за това места. ГД ПБЗН пък ще дадат писмено разпореждане за премахване на материалите в остояние от 10 метра, уточни още Николай Нанков.
Нанков посочи още, че и общината, и държавата ще предприемат веднага необходимите стъпки да задължат собственика да отстрани материалите от съоръжението и от общинските имоти.
АПИ пък ще предявят иск по отношение на вложените средства за укрепване на магистралата, а сумата от предварителните разчети на проектантите за отстраняване на щетите от авариралия мост е почти 2 милиона лева.
Сроковете са разписани – имаме седем 14-дневни срокове по отношение на административните мерки, но те вероятно ще бъдат разписани утре. Искаме да спазим процедурата, защото в този случай изпаднахме в правни парадокси – да не можем да извадим чуждите материали, предизвикали пожара, от собствеността на държавата. Има внесен иск за това, че АПИ нерегламентирано уврежда чуждо имущество, посочи още Нанков.
Според заснемане на отпадъците, в момента те са около 7200 куб. метра, каза шефът на АПИ Георги Терзийски.
В срещата днес участваха още областният управител на област Кюстендил Виктор Янев, кметът на община Дупница Методи Чимев, представители на РИОСВ-Перник.