Държавата отпуска още 10,4 млн. лева за ракети против градушки

Десислава Танева
  • По сметките на 42 хиляди тютюнопроизводители са преведени 76 милиона лева държавно съфинансиране

 

Държавата отпуска още 10 милиона и 400 хиляди лева за ракети против градушки. Парите са от резерва за непредвидени разходи в бюджета, с които се покриват щети от бедствия. Според министъра на земеделието Десислава Танева ще бъде осигурена национална противоградова защита.„21 милиона декара са по ракетен способ, а 40 хиляди квадратни километра са по самолетен способ, като в момента върви процедура за въвеждане в експлоатация на радара в Шумен, с който този процес ще бъде завършен“, разясни тя.

Д-р Арбен Мименов

Министър Танева обяви още, че по сметките на 42 хиляди тютюнопроизводители 2 месеца по-рано са преведени 76 милиона лева държавно съфинансиране. Това ще помогне да започне засаждането на новата реколта. Кметът на Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов обясни, че така ще бъде осигурено производството със суровина.

„Само за периода януари-ноември 2018 година в хазната са събрани от налози върху тютюневи изделия над два милиарда и петстотин милиона лева. В този дух да се развиват нещата, с такива резултати, за да може всички сегменти от сектора, включително и тютюнопроизводителите, последните да работят на светло, да имат средства, с които да се връщат към сектора, за да бъде жив“, каза той./БНР