Държавата подготвя пакет от мерки за намаляване цените на горивата

Правителството и “Лукойл” търсят варианти за овладяване цените на горивата. Министрите на икономиката и енергетиката съобщиха, че е бил обсъден пакет от мерки с ръководството на рафинерията. ГЕРБ предложиха свое решение.

Тази седмица трябва да заработи междуведомствена работна група, съставена от експерти на министерството на енергетиката, на икономиката и представители на “Лукойл”, които трябва да обсъдят пакет от мерки, за трайно намаляване цените на горивата, а чрез тях да бъде овладяна и галопиращата инфлация. Министърът на икономиката Николай Стоянов зави, че България търси диверсификация на газовите доставки, но на този етап руското синьо гориво е най-изгодно. Масовият бензин се търгуваше средно за 3,19 лева, дизелът за 3,35 лева, а метанът скочи над 5,40 лева. Целта на служебното правителство е заедно с ръководството на рафинерията да понижат цените.

По-рано днес от ГЕРБ обвиниха предишния кабинет, че е позволил “Лукойл” да продава на нереално висока цена евтин уралски петрол, представяйки го за брент. От разликата горивата на бензиностанциите са продавани с лев на литър по-скъпо от реалната стойност. И предложиха 2 варианта за овладяване на цените.

“Ние предлагаме държавата в лицето на БЕХ ще купува от тия руски барели, ще си плаща държавата на “Лукойл-Нефтохим” тези 10-20 ст. Крайната себестойност на тези горива на БЕХ ще бъде 2,50 лв., а не 3,50 лв.”, каза Делян Добрев от ГЕРБ.

Другото предложение на ГЕРБ предвижда още при вноса на суровия петрол държавата да сложи лев акциз на всеки литър, с който да се компенсират цените на горивата за потребителите.

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди служебният кабинет да внимава, ако поднови преговорите с “Газпром”.

Пред БНТ служебният министър на икономиката заяви, че заради невъзможността на българските фирми изцяло да преминат от газ на алтернативно гориво се налага да се търсят най-евтините възможни доставки.

“74% от предприятията, които отговориха в нашата анкета ползват газ. От тях само половината могат да минат на алтернативно гориво. Повечето в срок от месец биха могли да минат. Но ако всички веднага тръгнат да минават не се знае дали ще смогнат, тъй като това са специализирани компании, които ще им помагат в тази дейност”, каза Никола Стоянов – служебен министър на икономиката.

Той заяви още, че служебният кабинет не е отхвърлил нито една възможност за доставка на газ от различни източници./БНТ