Дъщеря на починала от Ковид-19 обвинява Дома за възрастни хора в Брезник

Собственикът Георги Лазаров: Имахме проблеми с персонала

Домът за възрастни хора в град Брезник имаше много затруднения – някои хора напуснаха, други се разболяха, и това е причината за установените от РЗИ-Перник нарушения. Това посочи собственикът на частното социално заведение Георги Лазаров по повод резултатите от проверка на Регионалната здравна инспекция.

До нея се стигна след сигнал за закъсняло лечение на обитателка на дома, която почина от Ковид-19. Дъщеря й твърди, че майка й била заразена от персонала, но настанена в болница чак след нейното настояване.

Както „Вяра” писа, проверката на РЗИ установи редица нарушения – персоналът нямал достатъчно предпазни средства, а хигиената в дома е била на незадоволително ниво.

“Моята майка сподели с мен, че има неразположение. Това се случи в началото на януари. Каза ми, че от персонала са се опитали да преборят симптомите с лекарства. Била е прегледана от лекаря, който обслужва дома. Той каза, че трябва да бъдат направени кръвни изследвания. Аз сметнах, че е възможно тя да е болна от Ковид-19. Направиха й антигенен тест, който бе отрицателен. За съжаление състоянието й започна да се влошава”, разказа пред Нова тв дъщерята Райна Николова. Тя добави, че по нейно настояване жената е приета в Инфекциозна болница-София. Още на следващия ден се оказало, че тя е положителна за коронавирус. По думите на Райна лекарите казали, че това състояние на жената е от дълго време. “Самата терапия на лечението не беше провеждана добре. Имало е дни, в които не са й били давани лекарствата по рецептурна книжка. Някои лекарства са напълно игнорирани и сменени. Давани са лекарства, които не са съвместими с нейното състояние”, добави дъщерята.
„В цитирания период ударно напуснаха четири жени, три се разболяха от коронавирус. Нямаше какво да се направи“, посочи на свой ред директорът на дома за възрастни хора Георги Лазаров. Според него към момента ситуацията е нормализирана, а предписанията на РЗИ-Перник се изпълняват.