Дяковци празнуваха Спасовден край параклиса „Св. Спас”

73-годишният Кирил Колчаков – Джилито докара за курбана овце от Слатино

Както е дългогодишната традиция на Спасовден, Възнесение Христово, в дупнишкото село Дяково организираха събор с курбан. Обичайно събитието е край Спасова могила над селото – на древно оброчище, където се събраха десетки от селото, гости и земляци.

До параклиса „Св. Спас“, издигнат от прокурора Ивайло Василев и семейството му,  отец Петър Очков, кореняк дяковец,  отслужи водосвет за здраве, а след това беше раздаден курбан. Сборна формация от музиканти самодейци от Радомир, Дупница и Дяково осигури програмата за през целия ден. В параклиса имаше оставена кутия за дарения за “централния” храм “Рождество Богородично” в Дяково, който е в плачевно състояние и се руши, а камбанарията е пред падане. Главен организатор – от закупуването на жертвените овце, докарани от бобошевското село Скрино – на 100 км от Дяково, продуктите, осигуряване на усилвателните уредби, и изобщо на цялото празненство, отново е 73-годишният Кирил Колчаков – Джилито.

„Добре, е че още  ма такива ентусиасти като него. Как не се бе сетил да качи и една сирена и да пусне в 12 часа и вой – за Ботев, за 2 юни! Май се е и увътрил Джилито, собствени пари е дал, за да обезпечи всичко. Двете овце са 600 лева, продуктите – около 200, музиката, усилвателните уредби. Ами горивото, дето е тичал цяла седмица, та да събере дяковци на Спасовден… Има и стадо кози, което се е гледало само последните дни. В петъчивя ден трябваща да събере и предаде посудата, да остави обекта – Спасова могила, за следващия празник, Спасовден догодина!”, коментираха в селото.