Д-р Илко Семерджиев прогнозира сериозна криза в здравеопазването: Намерено ли е подходящото хапче за българската здравна система

Снимка: БГНЕС
  • Аркади Шарков: Здравеопазването не е политически сектор

 

„Новите предложения на министър Кирил Ананиев за промени в здравноосигурителния модел предвиждат огромно количество публичен ресурс да отиде в ръцете на частни застрахователи“. Това обяви в предаването „Неделя 150“ бившият ресорен министър и първи шеф на НЗОК д-р Илко Семерджиев. Той твърди, че е запознат с презентацията, която Ананиев ще представи на 15 юли:

„Аз видях какъв е моделът, видях новата му презентация, която всички ще видим на 15 юли, и мога да ви кажа следното – той е по-зле и от онова, което представи преди една година. Той е толкова недомислен и толкова корпоративно зависим. Той регулира застрахователите да влязат в основния пакет, което съчетано с един от регламентите, които дава – застрахователите да формират печалба от публични средства, това наистина минава вече абсолютно всички очаквания. Колосално количество публични пари ще изтекат в частни джобове“.

Д-р Семерджиев прогнозира сериозна криза в здравеопазването и административен фалит на болници.

Той коментира и новата методика за формиране на възнагражденията в сектора, която здравният министър предлага – заплатите на санитар – медицинска сестра – лекар да бъдат в съотношение 1 към 1,7 към 2,2:

„Ако 50% от приходите на болничните лечебни заведения отиват за заплати и от тях още 25% са възможност за допълнително материално стимулиране, към тях добавете и 33% осигуровки, ще видите, че за стопански разходи на болницата не остават абсолютно никакви пари, тоест това ще бъде административен фалит на болниците. Тези 50 млн. лева се споменаха, но тях не ги дават допълнително. Те са за сметка на резерва на НЗОК. Ще имаме доста сериозна и тежка ситуация в здравеопазването, още повече че за тази година бюджетът е планиран с минус 50 млн. лева“.

„Един общопрактикуващ лекар получава по-малко пари за свой пациент от един избирател, който е избрал определена партия. Това е жалката картинка в България. Ние имаме изключително неглижиране на здравната помощ“, каза още д-р Илко Семерджиев.

Аркади Шарков, икономист от групата ЕКИП, подчерта в предаването, че никога не е бил оптимист по отношение на централизираното определяне на заплати и взимането на решения по този начин, защото „това е един тип командна икономика“:

„Третирането на търговски дружества, каквито са държавните, общинските и частните болници, по различен начин може и се интерпретира от Европейския съюз като държавна помощ, за което съвсем спокойно могат да ни наложат глоби… Оценката на труда не се прави централизирано, няма как един труд са оцени с коефициент. Трудът се измерва субективно. С този коефициент ще се създадат търкания в системата“.

Шарков уточни, че когато се говори за заплати, трябва да се мисли и за осигуровките, и за тежестта, която пада върху болниците по този начин.

„Тук отново имаме проблем. Другият проблем е, че не се затварят болнични заведения“.

„Преди да се говори за увеличаване на каквито и да е пари в здравеопазването, те трябва да бъдат съфинансирани от държавата и след това да се говори и за реформи. Нещо, което липсва в здравеопазването, е последователна политика – да се следва единна стратегия от всичките министри. Здравеопазването не е политически сектор. В момента, в който се политизира, се получават тези диспропорции в системата“, каза още Аркади Шарков./БНР