Д-р Крум Бонев: Много лекари и сестри в Дупница победиха Ковид

Ваксините и антибиотиците са спасили човечеството. 90 % от медиците в МБАЛ „Св. Иван Рилски” се ваксинираха

Д-р Крум Бонев е специалист по вътрешни болести в дупнишката общинска болница (МБАЛ „Св. Иван Рилски”). В последните няколко години е управител по медицинската част  в лечебното заведение. Има над 36 години стаж като медик. С решение на колегията на Българския лекарски съюз за област Кюстендил бе обявен за лекар на 2020 година.

Ваксинирането срещу КОВИД 19 е една от най-дискутираните теми. На територията на Кюстендилска област са  разкрити имунизационни кабинети, в които с  иРНК ваксини се обхващат желаещите от фази I, фаза II, фаза III, фаза IV от Националния план за ваксиниране срещу КОВИД 19 в Република България (медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, лекари по дентална медицина, фармацевти и друг помощен персонал; потребители и персонал на социални институции; педагогически специалисти; служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности).

От началото на месец  април са осигурени зелени коридори за имунизации на всички желаещи (само  с ваксина „Астра Зенека”) в 3 ваксинационни пункта, съобщиха преди дни от РЗИ -Кюстендил. Бившата военна болница в Дупница е едно от здравните заведения, където се извършват имунизации с ваксини срещу КОВИД 19. В Световния ден на здравето за имунизациите в кабинета и по теми, свързани с лечебното заведение, разговаряме с медицинския управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Крум Бонев.

-Д-р Бонев, в сравнение с други страни България изостава с ваксинирането, тук има ли интерес към поставянето на ваксини?

 –До миналата седмица ползвахме самоАстраЗенека”. От края на миналата седмица имаме ваксини, те ни се дават по график от РЗИ на „Пфайзер” и „Модерна”. Използваме ги по списъците от електронното досие на неваксинираните и желаещите здравни работници, работещи на територията община Дупница и най-вече на общинската болница.

-Чу се за изхвърляне на ваксини на някои места. Вие какво правите, за да избегнете това?

-На този етап нямаме изхвърляне на ваксини. Говоря за ваксината на „АстраЗенека”, която работехме до момента. Съчетаваме списъците с други доброволци, които желаят да се ваксинират,  и по този начин запазваме възможността да използваме цял флакон.

-Коя е предпочитаната ваксина?

-Мога да Ви кажа, че в град Дупница няма кой знае какво голямо предпочитание за  РНК ваксините – говорим за „Пфайзер” и „Модерна”. Видяхте по списъка колко са се ваксинирали с „АстраЗенека”. Но има хора, които са се заявили специално за РНК ваксините и сега ги извикваме по дати, по списък за РНК ваксини.

-Колко от медиците се ваксинирахте?

-Не мога да кажа точната бройка, но мисля, че поне 90% от тези, които не са боледували, са се ваксинирали. Голяма част преболедуваха – и от лекарите, и от сестринския колектив, така че тези, които не са ваксинирани, или са преболедували, или много малка част не желаят. Мисля, че много малка част са тези, които не са се ваксинирали по желание.

-Има ли оплаквания от странични ефекти след поставянето на наксината, има ли хора, които са потърсили помощ, в по-тежко състояние?

-Доколкото знам, няма потърсили лекарска помощ. Основните странични симтоми това са болевият синдром или болката на мястото на убождане, има единични случаи с покачване на температура – невисока температура до 37, 5 градуса. Това са основните странични действия – болка и лека температура.

– Ще дадете ли съвет на хората да се ваксинират и бихте ли препоръчали ваксина?

-Лично от мое име препоръчвам да се ваксинират всички хора, които нямат някакви придружаващи заболявания, за които е противопоказно, а такива са много малко. Предпочитанията са на пациента, това е негово лично желание. Ние казваме, че всичките ваксини са добри, и наистина са добри всичките. И ваксинацията е единственото нещо, което може би ще доведе до спиране на тази пандемия в цял свят. Ваксините и антибиотиците са спасили човечеството.

-Как посрещнахте празника?

Празника го посрещнахме на работните си места, няма да има банкети, нямаше събирания поради епидемиологичната обстановка, в която се намираме.

Като медик и като човек какво ще препоръчате на читателите в тази пандемия?

-Апелирам към всички граждани на община Дупница да спазват противоепидемичните мерки – дистанция, маски, и същевременно да използват възможността да се ваксинират.

-Вижда ли се краят на епидемията?

-Това ако мога да го кажа, сигурно ще ми връчат Нобелова награда. Не мога да кажа дали ще има край на тази пандемия, но всички се надяваме, ако няма край, поне да я отслабим до толкова, че да няма пациенти в болниците и интензивните отделения.

-Как се отрази пандемията на работещите в общинската болница?

-Много тежко им се отрази. Голяма част от колегите преболедуваха, включително и аз. Въпреки че много от тях боледуваха тежко, те се върнаха на работните си места. Използвам момента да им благодаря за тяхната всеотдайност и да им пожелая най-вече много здраве.

Станах неволен свидетел на разговор, че вероятно ще има ново назначение на специалист в АГ отделението на болницата.

Ами да. Вчера ме потърси бащата на едно момиче, което е завършило медицина и желае да се върне в нашия град и да работи като акушер-гинеколог.

Това е много хубава новина.

-Това е новина. Може би от 10 или 15 години за първи път имаме желаещ новозавършил колега да започне работа в нашата болница. А това може би се дължи и на факта, че от няколко години се вижда, че болницата не е загиваща, а напротив. Тя работи все по-добре и по-добре. Лекарите и останалите специалисти са добре възнаградени на този етап, а има още накъде, защото все още не сме достигнали това, което заслужават здравните работници като възнаграждение.

Юлияна КОЛЧАКОВА