Д-р М. Попов поема Инфекциозно отделение на общинската болница в Дупница

Технологично обновление, иновации и добри лекарски практики са сред приоритетите на младия медик

 Д-р Методи Попов ще бъде новият завеждащ на Отделението по инфекциозни болести в общинската болница  “Свети Иван Рилски”  в Дупница. Той ще заеме длъжността от 1 декември. В екипа остава доайенът на инфекциозните болести в града д-р Милка Богоева,  която посвети цялата си лекарска кариера на отделението. На 83 години тя продължава да работи за своите пациенти и болничното заведение. “Ще запазя добрите практики, които през годините е въвела и утвърдила д-р Богоева. На първо място това е бързата и своевременна помощ към пациентите. Техният прием, настаняване, вземане на изследвания и назначаването на терапия. Бързината и адекватните действия са сред най-важните, когато говорим за инфекциозни болести”, коментира д-р М. Попов. Сред приоритетите на младия лекар ще бъдат въвеждането на съвременни технологии и иновации, които да улеснят дейностите в болничното крило. Една от тях е изграждане на аудиосистема между пациентите и манипулационната стая. Така по всяко време лежащоболният може да разговаря с медицинските сестри и лекари, без да се налага да става от болничното легло и да напуска стаята. За реализиране на идеята, съдействат съмишленици на д-р Попов от Техническия университет в София.  От няколко месеца отделението разполага и с робот, благодарение на който могат да се осъществяват онлайн консултации със специалисти от страната.

“Предвижда се обособяването на още една стая за особено опасни инфекциозни болести, както и за пациенти с неизяснена диагноза. В момента отделението разполага с едно такова помещение, предстои обособяването на още едно. То ще бъде предназначено за случаи като маймунска шарка или други тежки заболявания”, уточни инфекционистът. Той гарантира, че ще бъдат запазени добрите практики и сътрудничество с Детско отделение при лекуване на инфекциозни болести, заразили  малките пациенти. “Не само ще го запазим, а трябва да го надградим и ще работя в тази посока. В момента сред децата и учениците циркулират ротавируси и норовируси, наричани жаргонно -вируси на зимното повръщане. Те се характеризират със субфебрилна температура, коремни болки  и горно-диспептичен синдром. В част от случаите има и диария. Предават се по въздушно-капков път при близък контакт и чрез мръсни ръце. Хубавото е, че са бързопреходни и за два- три дни отшумяват”, подели лекарят. Той се надява да спечели още млади специалисти, които да работят в отделението.

Д-р Методи Попов е роден през 1988 г. в Дупница. Завършил е средно образование в Професионална гимназия по хранително-вкусови и химични технологии, а висше образование в Тракийския  университет в град Стара Загора, Медицински факултет, випуск 2013 г. Придобива специалност по инфекциозно болести през 2021 г. от Медицински университет-София. Автор на над двадесет научни статии в български и чуждестранни специализирани издания.