Д-р Николова от Спешното в Перник: Това е една от най-тежките катастрофи, на които съм била

Един от спешните медици, помогнал на оцелелите пътници от катастрофата с автобуса на „Струма”, разказа пред Нова тв за случилото се в трагичната нощ.

„През нощта се подаде адрес за инцидента на АМ „Струма”, където е катастрофирал автобус и е станал пожар. Пристигнахме много бързо на местопроизшествието. Автобусът гореше, имаше много пожарникари. Имаше писъци и викове”, разказа Лоарита Николова от Спешната помощ в Перник.

„Транспортирах мъж, който е роден през 1976. Той разказа, че са пътували от Истанбул. Били са там на екскурзия четири дни. Денят на катастрофата беше петият. Изведнъж е чул силен удар, след това автобусът е започнал да пламти. Мъжът е скочил, ударил е с крак стъклото, счупил го е и е излязъл през него. Затова десният му крак беше с фрактура”, каза още тя. По думите ѝ пламъците от горящия автобус са били много силни. „От 25 години работя в Спешна помощ. Това е една от най-тежките катастрофи, на които съм била”, добави Лоарита Николова.

Разследването на тежката катастрофа с 45 жертви на магистрала „Струма” продължава. Шестима следователи от Националната следствена служба и трима прокурори от Окръжната прокуратура в Перник работят по досъдебното производство. Вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева увери, че в максимално кратки срокове българските разследващи ще получат необходимите документи от македонските им колеги.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев и следовател ще заминат за Скопие, за да предадат лично молбата за правна помощ в прокуратурата в Северна Македония. А за идентифициране на загиналите, българските магистрати на място ще получат и ДНК профилите от техните роднини. Днес прокуратурата и следствието ще хвърлят повече светлина около версиите за трагедията. Междувременно седемте оцелели при тежкия инцидент остават на лечение в „Пирогов“. Състоянието им е стабилно. Вчера двама пациенти бяха оперирани. Един от тях е с дълбоко изгаряне на двете ръце. Обмисля се тези, които са стабилни, да се приберат вкъщи при близките си.