Д-р Румен Алексов от Кюстендил получи почетния знак на президента Румен Радев

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил д-р Румен Алексов бе награден с почетен знак от президента Румен Радев в Световния ден на здравето 7 април. Наред с него призът получиха още 14 български лекари и специалисти по здравни грижи ще бъдат. Отличията са за професионализма и всеотдайността на медиците в грижата за здравето на пациентите, съобщиха от „Дондуков” 2.

Номинациите са на Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Алианса на българските акушерки.

Отличията бяха връчени на две церемонии. Радев награди доц. Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, който като доброволец се е грижил за пациентите с коронавирусна инфекция и продължава да работи в КОВИД-зоната на болницата, както и д-р Сибила Маринова – координатор по донорство за Северен централен регион. Отличия получиха още д-р Мария Пишмишева-Пелева, ръководител на инфекциозното отделение на МБАЛ – Пазарджик, д-р Абдулах Заргар, управлявал успешно “МБАЛ Исперих” от 2013 г., както и Мариана Колева, главна медицинска сестра и директор здравни грижи на УМБАЛ „Света Анна”. Наградени бяха още фелдшерът Роза Антова от Центъра за спешна медицинска помощ – София, рентгеновият лаборант Димитър Милинич от УМБАЛ „Св. Георги” и д-р Радислав Наков, специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Почетният знак на държавния глава общопрактикуващиполучиха също така д-р Гергана Николова с практика в София и д-р Костадин Сотиров, който работи в Пловдив, както и председателят на съсловната организация на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов. Отличена бе доц. Диана Димитрова – директор на филиала на Медицински университет Варна във Велико Търново. Знакът взе и Благовеста Костова – една от основателките на Алианса на българските акушерки и Галя Добрикова – акушерка с 22- годишен опит в УМБАЛ „Канев” в Русе.