Европарламентът затвори петицията на ДПС за майчиния език: България не нарушава нито националното, нито европейското законодателство

Според Конституцията българският е официален език в България и Изборният кодекс ясно постановява, че предизборната кампания се води на български език. Следователно България не нарушава нито националното, нито европейското законодателство, е решила комисията.

evroparlament

С голямо мнозинство на свое заседание Комисията по петиции на Европейския парламент взе решение за затваряне на петицията за агитация на майчиния език, внесена от ДПС, съобщават от ВМРО.

В защита на позицията на България евродепутатите Петър Курумбашев от БСП, Ангел Джамбазки от ВМРО), Светослав Малинов от ДСБ), Емил Радев от ГЕРБ и Владимир Уручев от ГЕРБ поискаха затварянето на петицията, внесена от ДПС, в която се твърди, че има нарушение на избирателните права в България чрез забрана за използване на езици, различни от българския, по време на предизборни кампании.

Войводите отчитат, че позицията, демонстрирана в Европейския парламент, отразява именно постигнатия вече в националния парламент консенсус по тази тема.

Комисията по петиции е приела, че този въпрос е от правомощията на държавите-членки.

Според Конституцията на Република България българският е официален език в България и Изборният кодекс ясно постановява, че предизборната кампания се води на български език. Следователно България не нарушава нито националното, нито европейското законодателство.

„Европейският съюз, разбира се, няма компетентност в тази област и такава петиция няма правно основание. Съществува ясна законодателна рамка на европейско ниво, подкрепена от съдебна практика на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, по силата на която използването на езици по време на предизборни кампании се урежда различно във всяка държава-членка и единствено посредством техните национални разпоредби“, отчитат в своята позиция от ВМРО.