Европа обсъжда задължителната ваксинация

Европа обсъжда въвеждането на задължителна ваксинация, съобщават европейските медии. Франция остава против задължителната ваксинация, но председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че ЕС трябва да започне дискусия за задължителната ваксинация, пише френският в. “Паризиен”.
Австрия вече подготвя закон за задължителна ваксинация от 1 февруари 2022 г.
Германия обяви във вторник, че задължителната ваксинация ще бъде включена в проектозакон. Бъдещият германски канцлер Олаф Шолц заяви в сряда, че Бундестагът ще обсъди задължителната ваксинация този месец преди края на годината. Той добави, че очаква тя да влезе в сила през февруари или март, пише френският в. “Либерасион”.
Въпреки предизборните обещания от всички партии, изправени пред рекорден пик на епидемията, германците не виждат избор освен задължителна ваксинация през март. Вариантът Омикрон също достигна страната – случаи бяха открити в провинция Баден-Вюртемберг, други се подозират в Бавария.
Според германско проучване, публикувано на 24 ноември, неваксинираните са отговорни за повечето случаи на заразяване – между 8 и 9 на всеки 10 случая, отбелязва френското сп. “Експрес”.
Великобритания е поръчала 114 милиона ваксини на “Модерна” и “Пфайзер”, които могат да бъдат модифицирани срещу новите варианти, пише британският в. “Tелеграф”.
Израелският лекар Елад Маор, един от първите заразени с варианта Омикрон, смята, че се е заразил на конференция в Лондон, на която са присъствали 1200 души. Това предполага, че новият вариант може да е достигнал Великобритания по-рано, отколкото се смяташе – и че други лекари също може да са били изложени на заразата, предупреждава британският в. “Гардиън”./ mediapool.bg