Европа се сблъсква с недостиг на антибиотици

В Европа и Северна Америка се наблюдава недостиг на ключовия антибиотик амоксицилин и други лекарства, тъй като нарастващите заболявания, особено сред децата, са увеличили търсенето на лекарства.

Болниците в много страни са подложени на натиск от нарастващия брой заболявания, включително така наречената “тройна епидемия” от Covid-19, грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV), който причинява бронхиолит.

Но увеличаването на производството на антибиотици се оказва трудно за производителите на лекарства, особено за евтините генерични лекарства, които предлагат малка печалба.

Ето някои отговори от АФП на ключови въпроси, свързани с недостига на антибиотици.

Какво и къде?

Амоксицилинът е член на семейството на пеницилиновите антибиотици и се използва за лечение на редица бактериални заболявания, включително гръдни и ушни инфекции, често при деца.

Миналия месец регулаторният орган по лекарствата ANSM във Франция заяви, че има “силно напрежение в доставките” на най-използваната от децата версия на амоксицилин, като предупреди, че ситуацията може да продължи до март.

Испанската агенция по лекарствата също предупреди миналия месец за потенциален недостиг на амоксицилин.

Германия също алармира за недостиг на редица лекарства, включително амоксицилин и други антибиотици.

Миналата седмица правителството на Обединеното кралство издаде “протоколи за сериозен недостиг” за три антибиотика на основата на пеницилин. Този ход беше предприет, след като най-малко 19 деца починаха от стрептококи от група А (Strep A), на фона на съобщенията, че лекарите и родителите се борят за намиране на антибиотици за лечение на заболяването.

Извън Европа амоксицилинът е включен в базата данни за недостиг на лекарства на Американската администрация по храните и лекарствата от октомври. Други държави като Канада и Австралия също наскоро включиха амоксицилин в списъка си с лекарства, за които фармацевтите трябва да търсят заместители.

Каква е причината за недостига?

Зимата в северното полукълбо донесе особено тежък грипен сезон, както и рязко увеличение на други вируси като RSV. Това се случва след две години, през които мерките заради Covid, като карантини, самоизолация и носене на маска, значително намалиха броя на тези заболявания.

Фармацевтичните компании, които бяха намалили производството си поради намалялото преди това търсене, сега се борят да посрещнат рязко нарасналите поръчки, което води до забавяния.

acизнак за по-широк проблем?

Антибиотиците са стари лекарства, чиито патенти често са станали обществено достояние, което означава, че генеричните версии могат да се продават евтино. Поради това производителите на лекарства нямат голям паричен стимул да произвеждат такива антибиотици. Томас Борел, научен директор на LEEM, която представлява френските фармацевтични фирми, заяви, че инвестициите от страна на индустрията са били недостатъчни “с оглед на нарастващото търсене на този вид лекарства”. Той добави, че икономическият модел затруднява производителите на лекарства “да възстановят разходите си”, когато става въпрос за антибиотици. Друг проблем е, че само около 10 фирми, повечето от които в Азия, все още произвеждат активните съставки за амоксицилин.

Решения?

В краткосрочен план националните здравни органи препоръчват на фармацевтите и лекарите да заменят по възможност дефицитните лекарства с други медикаменти, както и да ограничат продължителността на лечението./БГНЕС