Европол разби кокаинов суперкартел, контролирал близо една трета от трафика в Европа

Полицаи разбиха наркотичен “суперкартел”, контролирал близо една трета от трафика на кокаин в Европа, и арестуваха 49 заподозрени в различни страни, включително шестима босове в Дубай, съобщи днес Европол, цитирана от БТА. По време на мащабната операция са конфискувани 30 тона кокаин, извършени са арести във Франция, Испания, Белгия и Нидерландия, добави в комюнике правоприлагащата агенция на ЕС със седалище в Нидерландия. В Нидерландия са извършени най-много арести, като 14 заподозрени са били арестувани през 2021 г. в рамките на същата операция, посочват АФП и “Асошиейтед прес”. Шестима души, определени като заподозрени “от голям интерес”, са арестувани в Дубай.

“Един от заподозрените в Нидерландия е “изключително едра риба”, заяви за АФП източник от Европол, пожелал анонимност. Нидерландската прокуратура съобщи, че смята да поиска от Обединените арабски емирства да екстрадират двама от арестуваните в Дубай, заподозрени, че са замесени във вноса на дрога в Нидерландия, главно от Южна Америка през Антверпен и Ротердам.

В Европа се залавят рекордни количества кокаин. Наличността му на континента никога не е била по-висока, наркотикът е с изключително висока чистота и ниски цени. Повече от 214 тона кокаин са били конфискувани в региона през 2020 г., което е 6% увеличение спрямо предходната година, а експерти от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите смятат, че това количество може да достигне 300 тона през 2022 г.