Единадесетокласници от Симитли рецитират стихове в родния дом на Вапцаров

Великолепна литературна изява на единадесетокласници от Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Симитли, се проведе в къща музей „Никола Вапцаров” – гр. Банско по повод 113 години от рождението на българския поет и революционер учениците посетиха родния му дом.
Те бяха гостоприемно посрещнати от г-жа Дурчова – уредник в музея. Тя им разказа за Вапцаровия род, обясни им речниковото значение на думата „вапцам”, дообогати техните познания за жизнения и творческия път на твореца.

„Да познаваш човека и поета Вапцаров само на книга е малко, а да си в къщната му обстановка, да проследиш живота му, да видиш личните му вещи, да ходиш по стъпките му, да подишаш въздуха, който е дишал, е съвсем друго! Къщата функционира като музей от 1952 г., когато се поставя и началото на музейното дело в Банско. По напътствия на майката на поета Елена Вапцарова е възстановена домашната обстановка от времето на неговото детство” – сподели уредникът на музея пред средношколците.

Единадесетокласниците се запознаха с първите публикации на Вапцаровите стихове, събрани в единствената му стихосбирка „Моторни песни” (1940). Видяха изложените копия от ръкописите му, от кръщелното му свидетелство и от свидетелството му за завършено образование. Докоснаха се до ризата, костюма и часовника, носени от поета преди разстрела.

Във видеозалата на първия етаж гимназистите с любопитство и интерес проследиха родословното дърво и изгледаха филма, в който Елена Вапцарова разказва за любовта на сина си към приказките. На втория етаж на къщата се намират гостната и всекидневната стая на семейство Вапцарови. Учениците се докоснаха и до оригиналната люлка, където е спал Никола Вапцаров като бебе.
След беседата на уредника на музея и разглеждането на къщата музей последва великолепна литературна изява на единадесетокласниците по повод 113 години от рождението на българския поет. С вълнение и трепет те представиха своите проектни задачи по български език и литература, възложени им от техния учител г-жа Ангелина Василева.

В ролята на водещи бяха Валентина Ружинска и Гергана Александрова – ученици от 11. „А” клас, които припомниха важни моменти от житейската и творческата биография на поета Никола Вапцаров. Разделени в екипи, гимназистите представиха и своите резултати от проектната дейност. Включиха се в литературно четене на любими Вапцарови стихове.

Завесата на мероприятието беше вдигната със стихотворението „Вяра” в изпълнение на Симона Табакова – ученичка от 11-ти „А” клас.
Последва представяне и на други Вапцарови творби от средношколците:
„История” – рецитатор Ивана Димитрова от 11-ти „А” клас.
„Не бойте се, деца” – рецитатор Ивайла Сандева, ученичка от 11-ти „А” клас.
„Прощално” – рецитатор Жерардо Мечов, ученик от 11-ти „Б” клас.
„Борбата е безмилостно жестока” – рецитатор Мария-Антоанета Узунова, от 11-ти „Б” клас.
„Пролет моя, моя бяла пролет” – рецитатор Джулия Чаушева отново от 1-ти „Б” клас.
„Имам си родина” – рецитатор ученикът Димитърчо Делиов от 11-ти „Б” клас.
В творческата инициатива участваха още учениците: Любица Ортомарова и Невена Моралиева – 7-ми „А” клас; Паоло Димитров и Николай Димитров – 11-ти „А” клас.