Единствено приятелството, добрината и човешкото отношение могат и биха спасили всички около нас!

  • Едно от големите предизвикателства, пред които сме изправени, е развитието на балнеологията в нашия район

  • Изборът е дали да останем част от цивилизования свят, или отново да се върнем в блатото

 С № 28 в бюлетината

Д-р Александър Паризов е роден на 24.03.1966 г. в град Дупница. С над 30 години професионален трудов стаж като лекар психиатър. Завършил е Медицински университет – София. Има професионална квалификация по “Здравен мениджмънт” от Университета за национално и световно стопанство, както и магистърска степен по психология от ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград. Началник е на Психиатричното отделение в МБАЛ “Св. Иван Рилски” – гр. Дупница. Към момента е и съдебен експерт по психиатрия и психология към Окръжен съд – Кюстендил. Експерт към ТЕЛК в МБАЛ “Св. Иван Рилски” – град Дупница. Лекар психиатър към затвора в Бобов дол. От 2019 г. е общински съветник в ОбС – Дупница и председател на Комисията по здравеопазване, социални дейности и етнически въпроси. През 2018 г. бе отличен от Българския лекарски съюз с приза “Лекар на годината за Кюстендилска област”. Семеен, с едно дете.

– Д-р Паризов, за първи път провеждаме предизборна кампания по време на пандемия. Ситуацията с Ковид-19  промени ли хората и към какво?

-Естествено, че всички са променени! Съвременният свят не познава такава пандемична обстановка, не бяхме се сблъсквали с такъв затворен живот, в изолация и дори понякога в самота.  В подобни  моменти  разбираш, че можеш да разчиташ само на хората около себе си. Пазиш близките, както и те го правят. Пандемичната обстановка, която се разви не само в България, но и в целия свят, показа, че ценностите трябва да се върнат. Единствено приятелството, добрината  и  човешкото  отношение могат и биха спасили всички около нас.

– Като лекар как оценявате действията на правителството, свързани с управлението на кризата?

– Имаше и слаби моменти и те бяха в самото начало, и то само защото никой, не само тук, а и в света, не беше готов за едни такива тежки решения. Всички стъпвахме много внимателно. Но нито за миг не сме подценили ситуацията. Към днешна дата мерките в България са едни от най-либералните, но те дадоха своя резултат. На 3 март много от хората бяха на площада и се радваха, че могат да седнат на масите пред заведенията  и да се видят с близки и приятели. Да изпитат чувството на радост да бъдеш с хора около себе си. Но това се случва само и единствено благодарение на предприетите действия на по-ранен етап. Те са тези, които ни дадоха възможността  днес отново да бъдем заедно. В много държави това все още не се случва и тежките мерки продължават.

– Лекарското съсловие и здравната ни система бяха поставени и продължават да работят под голям натиск. Според Вас как се справяме на национално и местно ниво?

– Моята оценка е много добра, та дори и отгоре. Ако трябва да слушаме критиците, ще чуем, че не сме се справили по никакъв начин. Като лекар обаче мога да кажа, че нямаше болница в страната, където да не се приемат болни с коронавирусна инфекция. Нямаше болница, в която да не бяха открити Ковид отделения. Отделно от това нямаше болница, в която да не бяха „налети” допълнителни средства. Отпуснати бяха пари за дезинфектанти, предпазни средства и медикаменти. Закупи се апаратура, осигуриха се допълнителни екипи, разкриха се допълнителни легла, обособиха се отделения, даже и цели болници. Сега започна и организиране на дейността по масова ваксинация на населението. Създадени бяха допълнителни имунизационни и мобилни кабинети. Дори в най-отдалечените и труднодостъпни места в страната хората са обхванати в процеса по ваксиниране, без никой да се интересува от цената на тези медикаменти. Всички средства са осигурени от правителството, единствено и за сметка на това хората да бъдат здрави и да бъде предпазена нацията. Държавата направи огромни стъпки в тази посока, поставяйки животa и здравето на първо място.

По отношение на местната власт мога да кажа, че Дупница бе първият град в България, който отвори Триажен кабинет. Неговата дейност и обезпечаване са изцяло за сметка на община Дупница, като функционирането му продължава и до днес. През Триажния кабинет преминаха близо 4000 пациенти, които бяха тествани, прегледани и получиха терапия. Още с първия месец от неговото функциониране той успя да облекчи дейността на всички звена в здравната система – Спешна помощ, общопрактикуващите лекари и двете болници. И по този начин медиците успяха да поемат глътка въздух в този толкова критичен момент. Освен Триажния кабинет, Общинската болница „Св. Иван Рилски” също получи средства, помощ и съдействие от страна на общината. В сградата на ДКЦ се създаде зелен коридор, за да може общопрактикуващите лекари да продължат консултациите с новородените и малки деца, както и задължителния  процес  по имунизация.  Всички лекари получиха и допълнителни средства към своите възнаграждения за работата си в ситуация на Ковид-19. Тъй че погледнато назад във времето, за едни кратки срокове, се случиха и бяха направени доста неща в организационен и финансов план в сферата на здравеопазването.

–         Вие сте общински съветник от ГЕРБ в местния парламент. Като общински съветник – какво още предстои в сферата на здравеопазването?

–         Аз за първи път съм в Общинския съвет. Председател съм на Комисията по здравеопазване и социални дейности. Видях как работи Общинският съвет и разбрах, че за да се случват и работят нещата, трябва да има консенсус. Тогава, когато се създават изкуствени пречки, нещата буксуват или стават по-бавно. Въпреки това се случват. Има още много неща, които могат да се направят както по отношение на социалните дейности, така и в сферата на здравеопазването, работи се и се полагат усилия те да се реализират. Радвам се, че съм общински съветник в периода, в който Общинската болница се стабилизира. Общинският съвет взе много правилни решения с това да назначи прокурист начело на здравното заведение и то да излезе от спиралата на потъването. Към момента може спокойно да се каже, че Общинската болница е стабилизирана. Извършиха се и продължават да се извършват ремонти, закупена бе нова апаратура, увеличиха се заплатите на работещите, няма забавяне в плащанията както към персонала, така и към доставчиците. Всички, които работят на първа линия, бяха обезпечени с необходимите предпазни средства и финансово стимулирани. Бяха взети адекватни мерки, за да не се допусне масово заболяване на медицински персонал. Създаде се такава организация, че лечебното заведение да продължи да функционира като многопрофилна болница  и едновременно с това да изпълнява функцията на Ковид болница.

Същевременно пред нас има още много предизвикателства. Дупничани имаме късмета на територията на града да работят две добри лечебни заведения в лицето на общинската и частната болница, в които са заети доказали се специалисти и колеги. Дупница по естествен път се очерта като добър регионален здравен център. Тук търсят помощ и се лекуват пациенти от цяла Югозападна България. Нашата цел е да имаме такива условия и така да работим, че да привлечем още повече инвестиции в сферата на здравеопазването. По този начин градът ни ще разполага с повече нови и добри специалисти, по-добра апаратура и съответно ще предложи още по-качествено здравеопазване на населението. Но за целта са важни и много други фактори, включително имиджът и климатът на нашия общ дом Дупница. Всеки, който ме познава, знае, че ще защитавам интересите ни и ще се боря за здрав мост между централната и местната власт. С общи усилия ще можем да защитим необходимостта от допълнителни средства и инвестиции от правителството и държавата в тази посока.

Едно от големите предизвикателства, пред които сме изправени, е развитието на балнеологията в нашия район. Предстоят проучвания, свързани с находището на термални води в село Бистрица. С помощта на експерти в тази област ГЕРБ усърдно работи за реализиране на този мащабен сам по себе си проект. Ще имаме уникалната възможност в полите на Рила, само на няколко минути от града и един от най-красивите паркове, да се възползваме от даденостите на собствената ни прекрасна природа. Всеки разбира, че това ще „изстреля” Дупница в съвсем различна класация сред градовете в страната. Ще имаме възможността да развиваме друг вид здравеопазване, да привлечем огромни средства за реализиране на балнео- и СПА туризъм, да имаме голям приток на туристи и чуждестранни  посетители. Това са проекти, които биха променили целия инвестиционен климат в града и региона. И моята роля е да дам всичко от себе си това да се случи и реализира, с помощта на местната и централна власт.

–        Каква ще бъде според Вас тази кампания и защо с отбора на ГЕРБ?

– От човешка гледна точка за мен кампанията не е свършвала, защото чрез професията си аз ежедневно съм до хората и техните проблеми. В тази кампания аз съм представител от гражданската квота. И на местните избори отново бях избран за общински съветник  от гражданската квота.

Припознал съм ГЕРБ, защото това е партията, която прави нещата така, както ги казва и както ги е обещала. Всичко, което беше заложено, се изпълни и изпълнява. Има голяма разлика в това да обещаваш на хората и в това наистина да го правиш. ГЕРБ се доказа и по време на пандемичната ситуация, когато всичко бе осигурено тук и сега. И нищо друго не беше по-ценно от здравето на хората и нацията. От политическа гледна точка кампанията ще бъде трудна, защото обществото отново е  изправено пред изключително важен избор. И той е в това дали да продължим в процеса си към напредък, дали да останем част от цивилизования свят, или отново да се върнем в блатото, от което тръгнахме преди години. Аз съм убеден, че хората ще направят верния избор. Тук не става въпрос само за политика. Това е цивилизационен избор.

 С № 28 в бюлетината

* Купуването и продаването на гласове е престъпление!