Екатерина Захариева: Докладът на ЕК е обективен, критиките са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта

zaharieva

Докладът на ЕК е обективен. Критиките в доклада на ЕК са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта. Това каза на пресконференция министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева за новия доклад на Европейската комисия (ЕК) в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), цитирана от Агенция „Фокус“.

„Благодаря на ЕК, че са отчели плюсовете на правителството и усилията за изпълнението на стратегията за съдебната реформа и препоръките, които ЕК многократно е отправяла. Подчертава се, че това е различен доклад и се прави ретроспекция на целия период, от който съществува механизма. Реформата е показала наистина много добри темпове през последните две години. Има констатации, че реформата е имала различни темпове на развитие. В доклада се споменават като позитивни 2012 г.,2015 г. и 2016 г. Самият зам.-председател на ЕК отбеляза, че през последните 10 години България е постигнала значителен напредък по изпълнение на реформите“, заяви Захариева. По думите й по всеки един от показателите, които са 6, са отбелязани точно и ясно конкретно разписани стъпки, които българските институции отговорни за съдебната реформа следва да изпълнят. „Ако се предприемат, наблюдението ще приключи. Подкрепя се и това, че България поиска през миналата година и беше извършен независимия анализ на прокуратурата в България. Има конкретни мерки и отчетен съществен напредък за борбата с организираната престъпност. Остават няколко стъпки по отношение на законодателната дейност. Критиките са насочени към корупцията по ниските и високите етажи на властта. През последните години има раздвижване при образуването на дела. Има препоръки и към ВСС, които считам, че са важни и изцяло ги подкрепям. Свързани са с прилагането на закона“, посочи тя. Според нея ЕК очаква от ВСС приложение на практика. „Обръща се специално внимание на избора на ВСС, като те правят връзка с позитивното изменение в Конституцията – много по-голямата прозрачност при избора“, добави министърът в оставка.

Според нея това наистина е обективен доклад.

„Не искаме отново реформата да спре или да даде заден ход. Промяната на политическа обстановка не би следвало да води към промяна на стратегиите“, каза още Екатерина Захариева.