Екатерина Захариева прие новия посланик на Косово в България

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие днес новия извънреден и пълномощен посланик на Република Косово в Република България Едон Цана, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Захариева е пожелала успех на посланик Цана с новото му назначение. Двамата са били единодушни в оценката си за отличното ниво на двустранните отношения между България и Косово. “Между нашите страни не съществуват отворени въпроси. България е един от най-стратегическите партньори за Косово, не само в настоящия момент, но и в бъдеще”, е изтъкнал посланик Едон Цана. Дипломатът е допълнил, че освен върху политическия диалог, страната му има желание да се фокусира и върху активизирането на икономическото сътрудничество с България.

 

“Като един от най-активните поддръжници на европейската перспектива на Западните Балкани България свърши огромна работа по време на Председателството на Съвета на ЕС. Наистина успяхме да убедим по-голямата част от останалите страни членки, че стабилността на региона е важна за стабилността на цяла Европа”, е изтъкнала вицепремиерът Захариева.

Първият ни дипломат е изразила мнение, че страните от Западните Балкани трябва да се възползват от подкрепата, която имат в момента, и да продължат напред, включително и към постигането на трайно решение на съществуващите отворени въпроси. Според Захариева създалото се напрежение между Сърбия и Косово трябва да бъде преодоляно чрез диалог. Според българския външен министър размяната на територии и корекции на граници няма да доведе до решение на проблемите.