Екскметът на Дупница д-р П.Соколов: Здравно заведение не се управлява задочно.

Пламен Соколов

При избора на прокурист на общинската болница Пламен Соколов прикова вниманието с информация за случващи се нередности в здравното заведение и призова да бъде проведена среща с представители на здравното заведение и общинските съветници. „Нещата в болницата не са такива, каквито трябва да са. Имаше заявление, че Мария Жайгарова иска да напусне и ние приехме оставката й. Това, че бе увеличена заплатата й, ли промени решението й. Здравно заведение не се управлява задочно. Не може в един ден шофьорът на болницата два пъти да пътува до София, за да носи документи за разписване от Жайгарова. Като принципал Общинският съвет знае ли, че е променен статутът на отделение с 50 –годишна история? Председателят на Общинския съвет и кметът уведомени ли са? Болницата стремглаво върви…

Мария Иванова

След 5-6 години не знам дали ще я има”, каза Соколов, който е ортопед по професия. Съветникът обясни още, че лекар в болницата получава възнаграждение само за да пренасочва пациенти към столичната болница „Св. Анна”, където Мария Жайгарова е счетоводител, че болничното бельо от Дупница се кара за пране в Стара Загора, че администраторът на болницата получава информация чрез система за наблюдение, коята нарече „Биг Брадър”. Соколов отбеляза още, че и двата блока на болницата – в бившата Военна и в бившата транспортна болница, ненужно са превърнати в ковид отделения. Всичко това се случва на фона на изключителния професионализъм на д-р Елена Гюзелева. „Д-р Гюзелева измъкна на плещите си хамалогията на пандемията. По 100-120 пациенти преглежда на ден. И най-лошият дупничанин би управлявал по-добре болницата”, заяви Соколов.

Кметът Методи Чимев, както и съветници, подчертаха, че в момента в болницата няма легитимен управител и няма кой да подпише дори заповедта за заплатите на лекарите. Това е така, тъй като договорът на прокуристката е изтекъл, а зам.-управителят д-р Крум Бонев е в болничен. „Режимът „проба-грешка” в болницата не работи. Крайно време е да стъпим на здраво”, каза градоначалникът и отбеляза, че наистина е нужно провеждането на среща.

И в този дебат се включи Емил Гущеров, който заяви, че през септември месец официално ще предложи д-р Гюзелева за почетен гражданин на Дупница.