Екскметът Първан Дангов отупа праха на овехтелия си политически костюм, пожела си Дупница да светне, брои любовниците на общинарите 

„Аз съм неизразходван политик. Не съм от БСП, но молбата ми за връщане в партията отлежава в едно чекмедже. Иван Ибришимов много работи, но не го показва.” Всичко това избълва като вулкан бившият кмет на Дупница Първан Дангов на официална пресконференция, чрез която се опита да хвърли мост към стария си приятел и настоящ депутат Иван Ибришимов, на когото даде за по-малко от 100 000 лв. общинския хотел „Стил” в Паничище. На втори план от пресконференцията Дангов реши да оклевети пред всички медии в Дупница и Югозападна България настоящото общинско ръководство, като надникна в спалните на управляващите в Дупница и да разкаже, без да съобщава имена, кой с кого спи.Така Дангов реши чрез медиите да разпространи клеветническа информация, главозамаян от факта, че местните съдии го покровителстват, независимо от ругателни епитети, които употребява. В устрема да седне в кметския стол, Дангов заяви, че общинското ръководство се състои от „крадливи политици”. Той не посочи нито един факт и доказателство в тази посока, а се отплесна в абстрактни понятия. „Ограбиха надеждите, ограбиха мечтите ни.” Въпреки апелите на вестник „Вяра” да даде доказателства, той не може да намери такива. Междувременно от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните се обадиха и съобщиха, че Дангов се е провинил, като е дал пресконференция в работно време в продължение на близо 2 часа.

Красимир Георгиев

„Стартирам гражданска кампания под надслов “Да си подредим дома”. Смятам да я реализирам с болшинството от хората, на които наистина им пука, и да си подредим първо нашите домове, а после – доколкото можем – обществените. Има нужда да си подредим дома, най-малко защото традицията повелява около Великден, около празници като Гергьовден да си изчистиш къщата, да изкараш боклуците, да е приветливо да посрещаш гости. И веднага правя аналогия с това, което правя като ветеринарен лекар, кампанията по свободно пуснатите животни – коне, няколко инцидента. Смятам, че сме се справили, 10 акта са написани на недобросъвестни стопани, въпреки общинското ръководство. Подчертавам, въпреки общинското ръководство ние с д-р Тимчев и колегата Иван Вучков сме си свършили работата.

Методи Чимев

С бездомните кучета няма да се справим, защото общината няма воля да се справи, възпрепятства работата и не си изпълнява задълженията по закон. Смятам да реализирам кампанията “Да си подредим дома”, като осветим точно тези проблеми.

Ивайло Константинов

Време е в Дупница да стане светло, в общината да стане светло, защото в душите на много хора е тъмно”, вживя се Дангов в духа на последната лекция на президента Радев, който цитира Гьоте и продължи: „И е тъмно, защото в Дупница властват крадливи политици в лицето на кмета Методи Чимев, в лицето на зам.-кмета Красимир Георгиев, в лицето на зам.- кмета Крум Милев, в лицето на председателя на Общинския съвет Емил Гущеров, крадливи политици в лицето на Ивайло Константинов.

Тези хора всеки ден ограбват нас, хората от Дупница, говоря високо на глас и заставам с името си, ограбват нашите надежди, ограбват надеждите на децата ни, ограбват всичко онова, до което могат да се докопат, и считам, че нямам право да мълча. Признавам, че съм емоционален човек и няма как да бъда различен, защото характерът ми е такъв.

Крум Милев

Считам себе си за неизразходван политик не защото аз го казвам или защото така ми се иска да го чувам, но мисля, че има какво да се направи. На 47 г. съм, винаги съм стоял, поне доколкото мога, в светлините на прожекторите – както за хубаво, така и за лошо. Прехвърляйки скромното си политическо битие, не съм бягал от отговорност, няма да избягам и сега, днес е 2 май 2018 г. Научил съм си урока, доколкото мога, от грешките. С партия се печелят избори, но с партия не се управлява, един по-умен човек го беше казал, и ако кампанията “Да си подредим дома” с участието на хората, които искат да се включат в нея, се реализира, аз ще бъда лично за себе си удовлетворен. А що се отнася до крадливите политици, в ГЕРБ има свестни хора, но тези, чиито имена изредих, ако знае Бойко Борисов какво правят в Дупница, просто на часа ще ги измете. А да си подредим дома, означава да изметем боклука от дома. А за политическия боклук има демократични начини, по които това става.

Пламен Соколов

Ще задам няколко отворени въпроса: „Вярно ли е, че общинският съветник и бивш кмет Пламен Соколов дължи на общинското дружество ВиК около 700 лв.? Иначе той е много креслив по много неща, питам, вярно ли е? Вярно ли е, че в ОбС представените лекари работят срещу интересите на общинската болница и по някакъв начин нещата се случват в ущърб на бъдещето на тази болница за наша сметка, на наш гръб? Т.е. общинска болница не искаме да има или ако има, ще бъде като кабинет за кучета и котки, правя аналогия със себе си, защото има интереси откъм конкурентната частна. И по какъв начин, питам, вярно ли е, политически и икономически се обичат иначе непримиримите врагове от лекарското съсловие и съветникът Костадин Костадинов? Няма нищо по-лошо от това да лъжеш, когато си във властта. И считам, включително Костадин Костадинов за политически лицемер и човек, който е излъгал на последните избори. Вярно ли е, че същият, със своите действия, използвайки правомощията си на общински съветник, назначава и уволнява в общинската болница и защо всички ние трябва да му позволяваме това? Не е ли време да си подредим дома и да изметем боклука? В Дупница трябва да стане светло. Неслучайно говоря за ВиК и за болницата, това са общински дружества, нямам право да говоря за друго, най-малко защото не го познавам. Това са общински дружества, които ги контролира Общинският съвет, там иначе има много загрижени общински съветници и всеки със своето представителство иска да си къса от баничката, от залъка на моето дете, от залъка на вашите деца и затова нямам право да мълча и няма да мълча, бях се уморил от политиката, мисля, че свише св. Иван Рилски дава сили и ако някой се съмнява в моето психологическо здраве заради всичко, което казах, мога да извадя от д-р Илка Иванова един документ, че нищо ми няма. Понякога ония, които говорят, ги смятат за луди. Е приемете, че лудите в политиката, в добрия смисъл, ги има. Очаквам след тази пресконференция да ми бъдат заведени дела – за обида, клевета. Мисля, че умея да ги печеля, доказал съм го. Ще бъда обаче радостен чрез вас онези, чиито имена споменах, по някакъв начин да излязат на светло и да почнат да говорят.

Живуркат си, живуркат си, мишкуват на дребно и им е удобно да стоят на тъмно. Е, време е да си подредим дома и да изметем.

Поне на този етап няма нищо вярно в това, че ще се кандидатирам за кмет”, каза Дангов и не благоволи да признае, че след няколко месеца ще поведе чета към кметския кабинет на площад „Свобода” №1 с мото “Да си подредим дома“ , с което Първан Дангов спечели кметските избори през 2003 година като кандидат на БСП. Междувременно той се идентифицира в политическото пространство, като заяви, че от БСП не го искат заради проблеми с голямата уста.

“В момента не съм член на БСП, по силата на чл. 23 от устава официалните кандидати в листата на БСП, които са се кандидатирали паралелно, биват снемани от членство в партията служебно за период от 1 г. Това беше 2011 г. Оттам нататък, ако трябва да спазим процедурата, аз съм подал заявление през 2013 г., но моето заявление в момента стои в нечие чекмедже и не знам къде е. Това е фактологията. Що се отнася до БСП, а не знам в града моята партия – аз друга нямам, дали е управляваща, дали е опозиция. Не съм чул един обществено значим проблем, който съветниците от групата на БСП да поставят, да го отстояват. Това с честванията на партизани, на годишнини е хубаво, но част от историята. Дневният ред в Дупница е друг и БСП отсъства от него. Дори не е креслива опозиция. Да не бъда краен, но БСП и ГЕРБ, ако може въобще да се говори за БСП и ГЕРБ, защото за мен представата за политическа партия е идеология, програма, преследваш я, работиш, управляваш, бъркаш, журналистите ти казват, шамарят те, ти се поправяш или поне нещо правиш. А тук всичко ми напомня на едно определение за частен Общински съвет, едни дела – 17 на брой, които аз спечелих в съда, да не повтарям клишета. Защото това е дежавю, виждали сме го, но пък да не го и забравяме, защото човек, който не помни историята, е обречен. Е, очевидно ние сме в такава ситуация. БСП в Дупница като политика според мен няма. Не говоря за депутата Иван Ибришимов. Разбира се, той поне според мен, а смятам и според голяма част от гражданите работи. Друг е въпросът, че по никакъв начин това не е показано.

Давам пример от ветеринарната ми практика, общината има издадено предписание да обособи помещение, в което да завеждат безстопанствено пуснати животни. Според ЗВМД трябва да има такова помещение, кон от Бистрица например, пуснат свободно, хващат го, общинските служители го хващат, завеждат го в това помещение, там е осигурена храна, вода, защото Законът за защита на животните трябва да се спазва, и да бъде потърсен евентуално собственикът, за да си плати санкцията. Предписанието е издадено през август 2017 г. Един месец беше срокът и септември изтече, днес сме 2 май 2018 г., това нещо не е реализирано. С д-р Тимчев предлагахме помещението да бъде в жк „Бистрица”, има място, където да се освободи. Ако трябва, ще затворим едното око, да няма чак такива завишени изисквания, но да го обособим, да знаем как да реагираме. Не се изпълни. И знаете ли какво ми казаха общински служители: „Д-р Дангов, сега ще правим по Закона за обществените поръчки процедура, ние ще заложим…” Казвам, е, добре де, 500 лв., 2 топа мрежа, 5 кола, заграждате, слагате един катинар със синджир и решавате проблема”. Не, ние ще правим процедура по ЗОП, защото… Аз предполагам, че се прави такава процедура  и се тупка топката, за да се откраднат едни пари. Това го предполагам. Ето ви един проблем, конкретен. Не искам да бъда лош пророк, но от проекта за жк „Бистрица” ще бъдат откраднати много пари, това го предполагам, прогнозирам го, и проблемът на живеещите в жк „Бистрица” няма да се реши. Много добре знам като кмет от такива проекти как се щипка”, заяви Дангов, което повдигна много въпросителни, сочещи право към него. „И всеки като откъсне по нещо, не остава нищо, за да се направи онова, за което проектът е написан. Мога да бъда и конкретен, но ми дайте време, все пак кампанията „Да си подредим дома” стартира от днес, и ще имаме и конкретика. Казвам всичко това, без да съм ментор или апологет на някого, говоря от свое собствено лице, в качеството ми на гражданин, ветеринарен лекар, родител, бивш кмет и т.н. и мисля, че много хора мислят същото, но просто ги е страх да говорят.

Задавам и въпросите: „Вярно ли е, че за да започне жена работа в ОбА, трябва да е любовница на един от 5-имата, които споменах? Вярно ли е, че част от общинското ръководство има частен интерес към терена на бившата Военна болница и КЕЧ-а?

Признавам, в мен се е насъбрал много политически гняв, не съм реваншист, нито искам да мачкам някого, най-малкото не е в моя характер, но когато казваш, че си управляващ, когато казваш, че ти решаваш проблемите на града, и когато стоиш на тъмно и мишкуваш… Приемете, че имаме поне сили да го назовем, да го посочим с пръст. Управленецът е длъжен да дава обяснения. Очевидно сме много търпеливи, е аз съм първият нетърпелив.”

Емил Гущеров и Маргарита Иванова

Междувременно читатели, меду които лидерката на Антифашисткия съюз Маргарита Иванова, се обадиха в редакцията, за да поставят въпросите, които вълнуват дупнишката общественост от времето на кметуването на Дангов.

„Г-н Дангов, на кого беше необходимо да поставите улично осветление и стълбове в полето между Червен брег и Крайници? На кого са нужни тези осветителни тела, на полските плъхове и мишки ли? Защо направихте тази инвестиция, надхвърляща 100 000 лв. За дом за стари хора в „Таушаница” бяха отпуснати близо 500 000 лв. В „Таушаница” няма камък върху камък, къде са парите? Не беше  ли първата ви работа като кмет да обърнете и потрошите служебния джип „Нива” на поземлената комисия. Защо не възстановихте щетите от собствения си джоб, защо не купихте нов джип на комисията? Спомняте ли си факта, че вашето протеже от село Джерман, когото назначихте за ВиК шеф – Илиев, беше превърнал бюрото си в склад за колекциониране на скъпи алкохолни напитки и беше изнесен със стола си от общинските съветници? Вярно ли е, че една дама, технически сътрудник в общината, ви е била любовница и че се е развела заради вас, но впоследствие вие сте я пренебрегнали заради друга?”

Костадин Костадинов (на преден план)

Потърсихме за коментар и Костадин Костадинов, който според Данагов кадрува в общинската болница и я закопава заедно с лекарите общински съветници, на които не визира имената.

“С г-н Дангов сключихме устно извънсъдебно споразумение да прекратим делото. Това стана в деня преди делото. Вследствие на споразумението аз и моят адвокат не се явихме в зала. Той обаче се е явил и съдията е дал ход. Поради факта, че ме няма, съдията отхвърля моята жалба и прекратява делото.

Не съм официално уведомен да имам задължения по делото.

Колкото до твърденията му днес, мога да кажа само, че ми е много тъжно.

Тъжно е, когато един човек заявява навсякъде, че сте приятели. Търси твоята компания, звъни по телефона… А после говори за лицемерие.

Тъжно е, когато един политик, за когото са гласували хиляди, дезертира позорно от политическата сцена, както Първан през 2015-а. Говори се, че го било страх да не го уволнят от Българската агенция по храните.

Тъжно е, когато говориш откровени лъжи с цел да придобиеш (в неговия случай да си върнеш) някаква “някогашна слава”. Не ми се случва за първи път третостепенни статисти да си градят имидж на мой гръб. Историята показа, че такива бързо изчезват. А ние сме тук и сме все по-силни.

Тъжно е, когато си служиш с клишета. А още по-тъжно е, когато чрез тези клишета търсиш политически “пристан”. Впрочем, Първан днес цитираше Радев за светлината, не ли?

Тъжно е, когато те изритат “своите”, на които до вчера си давал път. И в тъгата си ставаш агресивен и нагъл. А после идва умората… Обидата… Неразбирането… И побесняваш! Но бесните животни се изолират, Първан е ветеринар и трябва да го знае.

Ще завърша с един девиз на БКП, за да може Първан да ме разбере: “Ако сееш вятър, ще жънеш буря”.-каза Костадинов.

Настоящият директор на ВиК Илия Илиев заяви за вестник „Вяра”, че Пламен Соколов не дължи и лев на дружеството. „Спомням си, че по време на предшественичката ми Бельовска Дангов е имал скандал с ВиК. Счупил си е колата в дупка и е отказал да плаща сметки като компенсация. Сега обаче няма съветник, който да дължи пари.”

Общинското ръководство са категорични, че ще заведат дела срещу Дангов.