Експертите на „Има такъв народ“ в Дупница: Трябват спешни и радикални реформи в съдебната система, образованието и здравеопазването

Ще възстановим  чувството за справедливост и законност в държавата, категорична е Виктория Василева, водач на листата в област Кюстендил

Сценаристът и политик Филип Станев:  Българите сякаш се събудиха

В препълнена зала, с приповдигнат дух и при огромен интерес премина срещата разговор с дупничани, организирана от Политическа партия „Има такъв народ“ в Дома на техниката. Часове наред  на въпроси на гражданите отговаряха водачът на листата за област Кюстендил Виктория Василева,  юристът Андрей Михайлов, както и експерти в различните секторни политики,   участвали в изготвянето на програмата за управление на ИТН. Ивайло Димов и Манол Манолов бяха експертите от сферата на образованието и подбора на кадри, а специалистът в сектор „Икономика и финанси“  бе Светослав Георгиев. Известният актьор Мариян Бачев и сценаристът Филип Станев също разговаряха с дупничани. Срещата бе открита от кандидата за народен представител и общински координатор в Дупница д-р Здравко Данаилов.

„За целия този месец, в който обикалях не само област Кюстендил, а и много други краища на страната, мога да обобщя това, от което имат нужда хората. Установих, че у всички, без изключение, има огромен дефицит на чувство за справедливост. Тоест каквото и да правим оттук насетне, първото, което ще трябва да възстановим в тази държава, е чувството за справедливост. Това означава закони, които така или иначе ги има в държавата. Те обаче трябва да бъдат приложени и голяма част от хората, които са спомогнали за разрухата на държавата, да си получат заслуженото по закон. Това няма нищо общо с възмездие. Думата възмездие е със съвсем друга конотация и смисъл. Оттам насетне хората ще могат да повярват не само на политиците, а и на всички, които работят в държавната сфера. Другото изключително важно е да се направят много спешни и радикални реформи в сферата на образованието, здравеопазването и в съдебната система. Навсякъде нещата се свеждаха до това. Най-доброто обобщение го чух от едно 24-годишно момиче от Мизия, която се казва Естел. Тя каза следното: „Докато другите трупаха пачки, ние събирахме капачки“. Мисля, че това много ясно илюстрира докъде сме се докарали“, коментира водачът на листата на ПП „Има такъв народ“ за област Кюстендил Виктория Василева.
Тя призова за масово гласуване на 11-и юли. По думите й всеки трябва да призове своите близки, приятели и познати да отидат до урните в неделя.
„Само с масово гласуване ще успеем да прекратим всички порочни практики с купуването на гласове и издевателстване над хората да гласуват“, завърши Василева.

Юристът Андрей Михайлов категорично заяви, че от „Има такъв народ“ ще се борят за прекратяването на корупционните практики:
„Съвсем скоро прочетох една книга, която се казва „Как умират демокрациите“. Умират бавно. Нашата демокрация умира 12 години, страдайки, заради корупция. Краде се безогледно, това е истината. Раздават се милиарди без обществени поръчки. А когато се правят такива, те се опорочават. Те се бавят така, че да се откажат. И двата пътя водят до един и същ трагичен резултат – кражба на средства. Нашата цел е това да спре. Няма да стане със затваряне на кранчето веднага. Но максимално бързо ще се опитаме да го направим“.

Известният актьор Мариян Бачев акцентира върху нищожния бюджет, който се отделя за култура и колко е важно това да се промени.
„Със сигурност сте чели, или разбрали, че бюджетът за култура в България е в рамките на статистическата грешка. Той е 0,4%. Нали разбирате, че това е абсолютен парадокс. Култура без бюджет няма как да се случи. Иначе всичко ще се превръща в продукт за масова консумация. Хората са толкова обезверени, че толкова много се е крало. Хазната се пълни непрестанно, но и се граби непрестанно. Хората масово отиват в големите градове, защото искат децата им да имат качествено образование, добро здравеопазване, някаква нормална социална закрила и култура. Защото иначе човек се превръща в една работеща хранителна единица“, заяви Мариян Бачев.

Филип Станев направи емоционално изказване, в което призова гражданите постоянно да следят работата на бъдещия парламент и да бдят дали депутати изпълняват поетите ангажименти.
„Вчера се върнах от град Варна, където с част от нашите експерти бяхме на закриване на кампанията във Варна. Преди това бяхме в Разград, Хасково, Кърджали, Благоевград и много други градове. На практика нашият екип обиколи цялата страна, а днес сме и при вас. Чувствам се прекрасно в Дупница. Моята половинка, с която живеем заедно вече 17 години и имаме прекрасен син, има първи братовчеди тук. Така че този град ми е и сантиментално близък. Не съм идвал често тук. Единственото място, което познавам детайлно, е прекрасният ви парк. Та при тези обиколки в страната се наблюдава нещо много интересно и то е един психологически феномен. Реално обаче е граждански феномен. Българите сякаш се събудиха. Сякаш след тези близо 12 години управление на Борисов, гражданите видимо искат промяна. Ние имаме огромното желание и ангажимент да я направим. Това, което ние искаме от вас, е да ни държите отговорни. Да бъдете такива будни граждани, които да изискват ежедневно и ежечасно от нас да вършим това, което сте ни поставили като задача. Безкрайно щастлив съм, че в нашия екип има прекрасни професионалисти. Имаме амбицията да направим един много голям парламентарен експертен екип от депутати, а не от някакви подскачащи и крещящи, с пяна на уста, некадърници, каквито имаше в предишните Народни събрания. Време е да се върне парламентаризмът. По Конституция България е парламентарна република. Време е законите да бъдат направени така, че не просто да не си противоречат, а реално да работят. Имаме топ експерти в това отношение, както и в икономиката и здравеопазването и останалите сфери. Това се изисква от вас – да ни държите отговорни и на земята и във всеки един момент да изпълняваме това, което трябва да се направи. Нещата ще се случат и наистина е време за друго“, обърна се към дупничани Филип Станев, който е един от сценаристите в екипа на Слави Трифонов, както и кандидат за депутат.

В Дом на техниката в Дупница имаше доста учители от Дупница и региона, които задаваха своите въпроси, свързани с образователната система. Повечето от тях бяха категорични, че педагозите трябва да бъдат по-добре защитени и финансово стимулирани, за да вършат работата си възможно най-качествено. Някои от тях изтъкнаха тежките административни задачи, с които трябва да се справят в ежедневието и които не им позволяват да обръщат повече внимание на децата. Бяха дадени и предложения за мандатност на директорите и установяването на само един учебник по дадения предмет, вместо установената практика да се избира измежду голям брой издателства.

Експертите от „Има такъв народ“ бяха категорични, че са решили да се избира само между два учебника и ще въведат мандатност при ръководителите на учебните заведения.

Не бяха подминати и питания, свързани с данъците и евентуалното преизчисление на пенсиите. Дупничани задаваха въпроси, свързани и с енергетиката, санирането, мандатността на кметове и кметски наместници и други наболели теми. Дискусията с представителите на партия „Има такъв народ”  продължи часове, а десетки присъстващи си направиха  снимки с гостите на предизборната проява.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!