Експерти в предучилищното образование обмениха опит в Дупница

Конференция „70 години ДГ „Калина“ – традиции и новаторство»

Учители, университетски преподаватели и експерти в сферата на предучилищното образование обсъждаха проблеми и обмениха опит на конференцията „70 години ДГ „Калина“ – традиции и новаторство», проведена в Дупница на 25 май.

На форума бяха направени презентациите:  „Детската градина и културните очаквания на модерната епоха“ – на проф. д-р Гергана Дянкова – преподавател от катедра „Предучилищна педагогика и начално образование“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград; „Чудото на детското въображение“ – на доц. д-р Силвия Кръстева от катедра „Философия“ в същото висше учебно заведение; „ДГ „Калина“ – традиции и новаторство» – на директора на ДГ „Калина“ Райна Хаджийска.

Споделени бяха добри практики по темите: „Добри  практики  и иновации, реализирани по НП „Хубаво е в детската градина“ вДГ „Еделвайс“- гр. Кюстендил“, представена от Анита Стефанова; „Иновации в стратегията на детската градина“, която представи Мая Николова – старши учител в ДГ „Калина“; „Крачка напред – споделяне на опит и прилагане на „Модел за адаптация“ и работата по проектите на МОН – АПСПО и „Подкрепа за приобщаващо образование“ – от Анна Михайлова – магистър психолог и логопед в ДГ „Калина“; „Подкрепа на личностното развитие на даровитите деца на ДГ „Калина“.

Малинка Василева, Моника Маноилова и Вяра Томова – главен и старши учители в ДГ „Калина“, презентираха дарбите да рисуваш, пееш и свириш на пиано. Предвидено бе и време за дискусия. Участниците в конференцията бяха запознати с историята и настоящето на градината, представени с помощта на мултимедия.

Събитиетооткриха директорът на градината Райна Хаджийска и кметът на общината Методи Чимев.

“На тази конференция искаме да покажем, че освен да пеем, да рисуваме, можем да разговаряме и за сериозни неща”, каза Хаджийска.

“За мен е чест и удоволствие да присъствам по повод 70 – годишнината от създаването на Детска градина „Калина“. Персоналът на детската градина е доволно добър, доказал е през годините чрез своята висока квалификация и своята всеотдайност и това, което прави за децата на нашия град. Убеден съм, че не само ние като родители, а предполагам и гости, и колеги отчитат това нещо. Всички сме наясно, че в днешните динамични времена, ако не обновяваме, ако не подобряваме своята квалификация, методи на преподаване, ние няма как да отговорим на тези високи изисквания. Похвално е, че конференцията е именно с такава насоченост – подобряване квалификацията на персонала. Приветствам, поздравявам още веднъж госпожа Хаджийска за това, което прави за града чрез нейната детска градина. Пожелавам ви ползотворна работа и успех. И още веднъж – честит юбилей“, обърна се към педагожките кметът Чимев.

„70 г. е една сериозна възраст за един човек, за една институция, в която сте натрупали много традиции, дали сте от себе си много любов, много усилия, за да възпитате в децата ви едно добро начало, да положите основи да тръгнат напред в своето развитие, да положите основата за един по-добър живот, да ги възпитавате в добро, в творчество и в новаторство. И затова искам да пожелая  на всички ту присъстващи да бъдете здрави, иновативни, вдъхновени и сплотени, за да можете да продължите създадените традиции в българското образование на грижа и любов, на всеотдайност и съзидание и да ги предадете съхранени и обогатени със собствения си влог в тях на бъдещите поколения“, каза Лалка Илиева – старши експерт по приобщаващо образование в РУО – Кюстендил.

Модератор и водещ бе Елза Иванова – старши учител в градината. Това бе последното събитие за отбелязване на юбилея на детското заведение, което е сред най-добрите в Дупница и района.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА