Екстремните студове не спряха туристите от преходи до Седемте рилски езера и хижа “Македония”

Кирил Чолаков

Не подценявайте времето в планината и тръгвайте добре екипирани, съветват спасителите, които не отчетоха инциденти през почивните дни

Снежните почивни дни се оказаха спокойни за Планинска спасителна служба-Дупница. Въпреки минусовите температури много туристи са се качили в района на Рилските езера, но за щастие не е имало инциденти.
„Не сме имали по-сериозни злополуки и не се е налагало да имаме акции. През уикенда имаше много хора, въпреки че беше доста студено. Нещата, които бих могъл да посъветвам туристите в тези дни от годината, са обичайните за това време. Нека хората да се обличат добре. Температурите са наистина много ниски и затова трябва да са много добре екипирани. Да съобразяват това, което искат да правят в планината, с техните възможности. Със сигурност не трябва да подценяват атмосферните условия, както и да надценяват себе си“, каза пред „Вяра“ ръководителят на ПСС-Дупница Кирил Чолаков.
Планинските спасители от Благоевград също са имали спокоен уикенд и не им се е налагало да участват в спасителни акции.
„Нямахме проблеми през почивните дни. Имаше доста движение на хора към хижа „Македония“, където има дебела снежна покривка. Всички туристи вече се прибраха надолу. Във високата зона температурите бяха под -20 градуса. Имаше и гъста мъгла и силен вятър, но нямаме данни за загубени хора. На ски пистите имаше дребни инциденти, но това си е за самия курорт и нещо обичайно“, коментира началникът на ПСС-Благоевград Георги Ботев.
Той посъветва туристите в планината да бъдат много внимателни при преходите си при подобни условия:
„Хората трябва да бъдат много внимателни. Условията в планината постоянно се променят. В неделя на няколко пъти грееше слънце, а след това във високата зона започна да духа силен вятър, дори ураганен. При него тези -20 градуса се усещат като много повече. Поради тази причина екипировката да е на високо ниво. Туристите трябва много добре да познават маршрутите, за да не се изгубят. Също така е препоръчително да изключат високата зона и да правят преходи само там, където маркировката е ясно видима“.

Димитър ИКОНОМОВ