Ексшефът на ОПУОИ-Кюстендил Е. Йорданов се обиди на „Вяра“ за 10 000 лв. за разкритията на бившите си служители В. Манкин и Кр. Пашев, избухна: Не съм уволнен, сам напуснах

 

74-01-03 Емилиян Йорданов
Емилиян Йорданов отказа да отговори на въпросите за работата си.

Емилиян Йорданов, който се раздели с шефския пост в ОП „Управление на общинската собственост” – Кюстендил, според него по собствено желание, се обиди на вестник „Вяра“ за 10 000 лева. В серия публикации „Вяра” даде думите на бившите подчинени на Йорданов Васил Манкин и Красимир Пашев, които направиха скандални разкрития за работата на предприятието. Думите им обаче не се понравиха на Емилиян Йорданов.

15-01-06-4637  15-01-06-204421

15-01-06-1

Йорданов отказа да коментира причините, които са го накарали да се прости със златния си пост в общината, за пореден път отклони и всички въпроси около работата си в общинското предприятие. За напускането си той даде само един „жокер”, представляващ орязан лист от заповед за прекратяване на договор за управление на ОПУОИ. От листа се разбира, че договорът се прекратява след изтичане на 20-дневно предизвестие. От документа обаче не става ясно кой на кого е връчил въпросното предизвестие. Йорданов не показа и въпросния договор № Д-00-11/08.01.2016 година, за да стане ясно основанието за прекратяването му според цитираните в него чл. 7, т. 7.

15-01-06-3-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b8%d0%bd-%d0%bf%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%b2-25_n
Васил Манкин и Красимир Пашев

Редакцията на вестник „Вяра” многократно е отправяла апел към Емилиян Йорданов да даде отговор по всички поставени въпроси около дейността на ОПУОИ. Той не само че не отговори, но и заля фейсбук страницата ни с обидни квалификации към медията. Отказа коментар по въпроса дали е на работа в общината, или не.

89-01-10 Паунов
Петър Паунов

Междувременно редакцията на вестника изпрати запитване по Закона за достъп до обществена информация в община Кюстендил със следните въпроси, адресирани до кмета Петър Паунов: Коя е причината за уволнението на Емилиян Йорданов?, Ще върне ли той парите, получени от заплата, докато е заемал ръководния пост?, Редно ли е човек с присъда и запор върху сметките си да заема ръководен пост в общината?, Колко са заетите в Общинското предприятие „Управление на общинската собственост“?, Какви са заплатите на ръководството и на редовите служители?, Истина ли е изнесеното чрез страниците на вестника от двамата бивши служители Красимир Пашев и Васил Манкин?, Посочените от тях лица Иво Костадинов, Ивайло Дамянов, Васил Димитров, Стефан Стефанов, Ангел Ангелов, Богомил Евтимов, Пламен Пейчев, Емилия Илиева, Ганчо Мицов на работа ли са в общината?, По какъв начин е назначен в общината като директор на ОП „Управление на общински имоти” Емилиян Йорданов – чрез конкурс или друга форма?, Кой е новият назначен на този пост, ако има такъв?

Както „Вяра” информира, бившите служители на повереното на Йорданов общинско предприятие Васил Манкин и Красимир Пашев разкриха, че „в общинското предприятие работят над 100 охранители, но около 10-20 от тях са като богопомазани. Те получават пари над основното си трудово възнаграждение от 450 лв. и така си докарват доход от 700 лв., останалите, колкото и да блъскат, получават до 380 лв., а им липсват и отработени часове. По думите на Манкин и Пешев и кадровият подбор във фирмата е под всякаква критика. Всички професионалисти са завършили курсове за охрана, бивши полицаи са аут от фирмата и не могат да се задържат. На почит са шпакловчици, таксиметрови шофьори, хлебари, тенекеджии, кондуктори, сладкари. Сред охранителите има и поне трима инвалиди, които са освидетелствани от ТЕЛК. Сред тях са Васил Димитров, Стефан Стефанов и др. Според Манкин и Пешев в състава на фирмата има хора на пенсионна възраст, а именно Ангел Ангелов и Богомил Евтимов, които са на по 69 години, но пазят обектите. „Любопитна подробност е фактът, че бившият охранител Ивайло Дамянов, уволнен по заповед на кмета Паунов за това, че паркирал служебната кола на място за инвалиди пред общинската поликлиника, се върнал в предприятието. Друга пикантерия е фактът, че личен състав в предприятието е лелята на бодигард №1 Емилиян Йорданов – Емилия Илиева. Емилия Илиева е съпруга на митничаря Вальо Илиев“, твърдят бившите охранители Васил Манкин и Красимир Пашев.

В подготвената справка за финансовите резултати на предприятието се вижда, че приходите в резултат на действията на специализирания автомобил „паяк“ са в размер на 27 201 лева. Санкционираните водачи на МПС на място са 246, а репатрираните моторни превозни средства на наказателен паркинг са 770. В отчета на предприятието е показано още, че приходите от дейността на паркингите са 113 201 лева. През миналата година на територията на община Кюстендил бе въведен режим на кратковременно платено паркиране на три паркинга с общо 45 паркоместа.