Екшън в Рилското корито! Полицаи „ожънаха” 3 ниви с канабис, един от арестуваните избяга

  • По време на операцията в къща в Пороминово са намерени незаконно оръжие и боеприпаси, собственикът – задържан

Полицията в град Рила пожъна успехи при операция за противодействие на разпространението и отглеждането на наркотични вещества, провела се в края на миналата седмица и завършила с арести. 49-годишният Севалдо от Пороминово е задържан за 24 часа в ареста на полицейското управление в Рила, след като служители открили в землището на кочериновското село нива с 207 растения канабис, засадени от арестувания.  Растенията са изкоренени, видът на наркотика е установен с полеви наркотест, съобщиха от ОДМВР-Кюстендил.

За 24 часа е здържан и втори жител на Пороминово – Димитър, в чиято къща са открити незаконно притежавано оръжие и боеприпаси. Иззети са 92 патрона, ловна пушка, разглобена пушка. По двата случая са започнати досъдебни производства. Уведомен е дежурен прокурор.

По време на процесуално-следствените действия, проведени на 17 юли, пак в Пороминово друг местен жител, чието лично име е Иван, успял да избяга и да се укрие в гората. Полицията го  издирва.

За отглеждане на високорискови наркотични вещества е задържан и 32-годишен собственик на къща в село Бараково –полицаите са изкоренили от двора му 12 растения канабис. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

При специализирани полицейски действия, извършени в събота, служители на ОДМВР и РУ-Рила са открили в труднодостъпна местност по протежението на река Рилска нива с канабис, изкоренени са 126 растения с височина от 70 до 110 см. И от друга нива в землището на с. Бараково са изкоренени още 50 растения с височина 90-100 см. И по този случай е образувано досъдебно производство и е уведомен дежурен прокурор.

„Трябва да опазим децата от наркотиците и продължим с операциите. По това време на годината и друг път сме откривали канабис в региона. Има хора, които са решили да изкарат пари от това”, коментира шефът на рилската полиция Иван Кавлачки.

По информация от запознати с цените на дрогата в момента килограм суха маса канабис струва между 3000 и 5000 лв., в зависимост от сорта и качеството на растенията. За споменатите престъпления законът предвижда до 5 години лишаване от свобода.