ЕК: България постигна огромен, невероятен и впечатляващ напредък през последните 10 години

 

17-13-03-frans-timerman„Отчитаме огромен, невероятен и впечатляващ напредък на България през последните 10 години.” Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс по повод поредния доклад по механизма за сътрудничество и проверка.

„Почти сме постигнали целите”, добави той. „Твърдо съм уверен, че може и трябва препоръките, представени днес, да бъдат изпълнени до края на мандата на ЕК през 2019 г., това може да се случи и по-рано”, отбеляза Тимерманс. „Ако темпото на работа от последните години се запази, възможно е да постигнем целта за отмяна на механизма до 2019 г. Това може да стане и по-рано, когато необходимата работа бъде свършена”, посочи зам.-председателят.

„Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с България за постигането на резултати. Убеден съм, че можем да го направим, оптимист съм, защото българското правителство се справи възхитително в последните години. Ако продължим със същата скорост, можем да приключим в близките години.

Докладите не са наказание, а израз на сътрудничество, на чиято основа можем да постигнем набелязаните цели. Постиженията досега са забележителни, а това, че България междувременно поема председателството на Съвета на ЕС, не води до противоречие”, коментира още Тимерманс.

 

Снимка

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс