Елена Делвинска от Пороминово празнува 100 години, посрещна над 60 гости

Тя е единственият столетник в Община Кочериново, грижи се сама за себе си и е много жизнена

Най-възрастната жителка на община Кочериново празнува стотния си рожден ден. Баба Елена Делвинска от Пороминово посрещна над 60 гости, дошли да я поздравят. Тържеството бе в двора на черквата, а след това – в заведение в селото.

Сред уважилите юбилярката бяха нейни роднини и близки, представители на общината и читалищата в Кочериново и Пороминово, които направиха и организацията на празника. Кметът на общината Иван Минков дари на столетницата 500 лв., отпуснати с решение на местния парламент в Кочериново, и поздравителен адрес. Другият подарък от общината – телевизор, бе връчен на рожденичката от кмета на Пороминово Кирил Калинков. От двете читалища осигуриха тортата, както и празнична погача.

„Това е единствената столетница на територията на нашата община, не само в Пороминово. Отец Димитър, който също беше на празника, каза дори, че в селото много отдавна не е имало човек, достигнал тази възраст. При това баба Еленка е много жизнена, подвижна. Живее сама и сама се грижи за себе си. Грижи се и за градина. Миналата година дори беше стремила, за да си засади градина в двора. Помагат й внуците й – Методи Павлов и Елена Шаркова. Те я обикалят по-често, защото са наблизо. Елена живее в Проминово, а Методи в Благоевград и редовно идва”, разказа кметът Калинков.

Елена Делвинска е от Благоевградско. Останала сираче на 7 г. и била осиновена от хора от съседно на нейното село. В Пороминово се озовава, след като се омъжила там. Има 4 деца – 3 дъщери и син. Дъщерите й са живи, а синът й починал преди 15-ина години. В активните си години Елена е работила на полето, както по-голямата част от жените в миналото.