Емблематични за Дупница имоти са поставени на тезгяха

Сградата на бившия ДИП „Марек” дълго време стоя пустееща и опасна, докато през 2012 г. не беше съборена.
  • Част от хитовия в миналото комплекс „Браво” се продава за 133 000 евро

  • На 218 400 евро е оценена административната сграда на бившата „Тютюнева промишленост”

Емблематични за Дупница имоти са поставени на тезгяха. Те са обявени са продажба в популярни сайтове за безплатни обяви. Собствениците на терените ги продават чрез агенции за недвижими имоти.

Теренът на ул. „Христо Ботев” е обявен за продажба.

Хитовият от едно време комплекс „Браво”, или поне това, което е останало от него, се предлага за 133 000 евро. Парцелът, който се намира до стадион „Бончук”, е с площ 3800 кв.м. Бъдещият купувач няма да има проблеми с ток, вода и канализация, тъй като са налични, се твърди в обявата. Теренът върви със сграда, предназначена за търговия. От някогашния лъскав комплекс обаче няма и помен. В най-хубавите му години дискотеката, ресторантът и басейнът бяха винаги препълнени с хора и глъчка. Сега мястото е превзето от природата, а тежестта на времето си казва думата. Басейнът е празен и зловещ, плочките са изпочупени, летният бар също е тотално занемарен. Преди време оградата на комплекса в района на стадиона бе паднала и живеещи в близост разказаха, че хора влизат да си разхождат кучетата.

Един от най-известните собственици на „Браво” в миналото бе убитият Пламен Мавров-Гипса. Комплексът е бил стопанисван и от Стоян Терзийски, свидетел по делото срещу Братя Галеви.

Бившият комплекс „Браво” също се продава.

Няколко обяви са публикувани за продажба на земята, върху която някога се издигаха ДИП „Марек” и старият хлебозавод в центъра на Дупница. Търсят се между 200 000 евро и 205 000 евро. Теренът е с площ около 1122 кв. м. Уточнява се, че е разрешено строителство с височина до 10 метра, като могат да се постигнат около 4000 кв. м РЗП и да се застроят жилищни с търговски обекти в зависимост от проекта.

През последните дни парцелът бе старателно заграден с мрежи, бяха поставени и табели „Строителен обект”.

Някогашното шивашко предприятие ДИП „Марек” бе съборено през 2012 г. след предписание на общинска комисия. Сградата бе обявена за опасна, тъй като създаваше реална опасност за здравето и живота на пешеходците. По това време изоставеният ДИП бе станал и апетитна плячка за местни роми. Дори през деня те влизаха в рушащата се сграда, за да изнасят дървен материал и тухли. Граждани по няколко пъти на ден подаваха сигнали за набезите в полицията.

В сайт на безплатни обяви се появи и административната сграда на бившата „Тютюнева промишленост” в Дупница. 7-етажното здание със застроена площ 261 кв. м се предлага за 218 400 евро. Споменато е, че масивната сграда е с два асансьора, но се нуждае от ремонт.

Миналата година общината обяви цени за наем на офиси и складове с сградите на бившата „Дупница табак” – от 1,80 лв. на кв.м до 2,80 лв. на кв.м без ДДС.

Пустеещото училище в дупнишкото село Тополница също има цена. Агенция за недвижими имоти го продава за 62 000 евро. В пакета е включен парцел от 5300 кв.м заедно със сграда 304 кв. м. Продавачът е дал няколко варианта за бившето школо – бъдещият инвеститор може да го използва за детски център, дом за възрастни или за складова и производствена база.

Административната сграда на „Тютюнева промишленост”