Емилиян Гебрев за взривовете край Карнобат: Има аргументирани предположения за умисъл

Според бизнесмена, който не е бил търсен от разследващите, нарушеният периметър на базата за боеприпаси говори за това

“Има аргументирани предположения за умисъл, но те могат да станат реалност единствено и само след като влязат разследващите екипи, проверят както трябва, ако го проверят както трябва, и имат доблестта да излязат с реалната информация.”
Това заяви пред БНР бизнесменът Eмилиян Гебрев, собственик на компанията “ЕМКО”, в чиито складове вчера имаше взривове на боеприпаси.
По думите му самият факт, че е бил нарушен периметърът на базата, “говори за такова нещо”.
Според Гебрев няма как теоретически и практически природно явление да е причинило взривовете. Той допълни, че боеприпасите са в техническо състояние, което също не предполага това.
“Това, че една зона е охранявана, не означава, че до нея не може да има достъп. Не само техническа охрана, но има и живи хора, които носят 24-часови дежурства. Това, което се казва за нарушение на периметъра на базата, тоест има някакво влизане, е по разказ на самите охранители”, уточни бизнесменът.
Боеприпасите са прехвърлени на съхранение в този склад в очакване на тяхната съдба, която може да бъде най-различна – да бъдат унищожени, преработени или продадени, стига някой да иска да ги купи, поясни Емилиян Гебрев. “Това са боеприпаси от стари системи, които са изхвърлени от употреба в огромна част от армиите по света. Това е постоянно количество боеприпаси, които от известно време стоят там. Непрекъснато се проверява, базата се контролира ежемесечно от специализираните служби, от независими от нас структури”, коментира той в предаването “Преди всички”.
Гебрев попита “защо не се случват такива неща в прифронтови държави като Полша, Чехия, Словакия, Румъния”.Към този момент бизнесменът не е бил търсен от разследващите. /БНР