Емилия Алексиева от „Феникс”-Дупница: Тъй като в Дупница няма депо, караме отпадъците в завода в Костинброд

Емилия Алексиева
  • Взехме предвид предписанието на РИОСВ и ги информирахме за всяка наша стъпка, но имахме удължение на срока

  • Нашата фирма не граничи директно със сервитута и ограниченията на магистралата. Горя нерегламентираното сметище, което се намира под магистрала „Струма”

Емилия Алексиева, която е дългогодишен служител във фирмата за преработване на отпадъци „Феникс”-Дупница, отговори на въпроси на „Вяра” за дейността на фирмата и пожара, който засегна моста при Автомагистрала „Струма”.

– На колко предприятия събирате и рециклирате боклука?
– На почти всички производители в региона, а и в цяла Югозападна България. Става дума за много големи фирми, както и по-малки. Ние сме с много широк диапазон на действие, има много фирми и от област Благоевград, които работят с нас. „Феникс”-Дупница е единствената лицензирана фирма в Югозападна България, друга няма. Затова сме от много важно значение за тези предприятия, защото като не изтеглим техния технологичен отпадък, вече ще има проблеми и за тях.
– Кой вид отпадъци се рециклира и кой се унищожава?
– Ще ви го кажа в процентно отношение. 95% от тях се рециклират и около 5% остават като краен отпадък, който отива към депата.
– С кои предприятия имате договор за откарването на отпадъци в тях? Появиха се имената на завода в Костинброд и ТЕЦ „Бобов дол”…
– Тъй като в Дупница няма депо, караме отпадъците в завода в Костинброд, защото нямаме по-близка алтернатива. Знаете, че депото на територията на община Дупница бе закрито и от около две години не работи. За ТЕЦ „Бобов дол” все още се въздържаме от коментар. Ако имате някакви въпроси, трябва да се обърнете към тях.
– Самият Кольо Илиев спомена пред репортери, че ТЕЦ „Бобов дол” на Христо Ковачки е спрял да приема отпадъците. Това така ли е?

Отпадъците и мостът под Автомагистрала „Струма”

– Да, така е. Имат си някакви техни си неща. Но ние не можем да отговаряме за ТЕЦ-а, те са фирма от много голяма значимост. Засега се въздържаме от коментар по тази тема.
– Но е факт, че са спрели в последно време да взимат отпадъците?
– Бяха спрели, но не съм сигурна. Не съм запозната напълно и не искам да говоря.
– Каква част от земята е общинска и каква е на фирмата „Феникс”-Дупница?
– Нашата фирма разполага със 17 декара площ. Това, което се вижда отпред, е общинска част по член 19 за общинската собственост. Тя не е много голяма и се намира между нас и магистралата. Дори нашата фирма не граничи директно със сервитута и ограниченията на магистралата. Горя нерегламентираното сметище, което се намира под магистрала „Струма”. Но ние нямаме нищо общо с тези гуми, които горяха. Поради това, че общинското депо за отпадъци не работи, хората масово търсят разрешение къде да изхвърлят своите отпадъци. В Дупница това не е единственото нерегламентирано сметище. То е първото, което се запали. Има още много. Не само в града е така. Под всеки мост в страната има по едно такова сметище. А това, че ние се оказахме най-близо до въпросното сметище… Затова решиха да ни обвинят. А ние само съдействахме за погасяването на пожара. Нас също не ни устройва в близост да има нерегламентирано сметище, защото това е срещу имиджа на фирмата. Търсим и искаме съдействието на общината и се надяваме за в бъдеще да можем да работим съвместно с тях.
– А предписанието, което дава срок до 31 юли да се почистят тези отпадъци? Какво беше направено до 13 август, когато пламна пожарът?


– Правени са много неща. Ние бяхме взели предвид предписанието и работихме. Бяхме изкарали част от отпадъците, а РИОСВ бяха информирани за всяка наша стъпка и действие. Те винаги са били в течение и сме ги уведомявали за всичко. Бяхме помолили за удължаване на срока, но направихме много крачки.
– Правени ли са проверки на въпросното място през тази и миналата година, а дори и по-рано?
– Аз лично не съм запозната и не знам да са уведомявали нашата фирма. Не мога да дам ангажиращ отговор. Може да са идвали и да са правили свои си проверки, но не са били длъжни да ни уведомяват. Не сме получавали никакви уведомления и покани. Това са отделни институции.
– Смятате ли, че пожарът може да е бил предизвикан умишлено?
– В страната ни има много пожари. Може би някои са умишлени, а други не. Това е много деликатна тема и каквото и да кажеш, можеш да сгрешиш. Всеки има за себе си някакви съмнения. Но това е много голяма вандалска проява срещу обществото и срещу природата.
– Община Дупница казва, че не може да почисти отпадъците, защото има установен собственик в лицето на „Феникс– Дупница. Кольо Илиев в първите дни пък беше казал, че той ще се заеме с почистването. Оттук насетне какво следва?
– Активно участваме в почистването. Ние сме фирма с активна позиция в това отношение. Съдействаме за почистването и в момента. Като фирма, която стои близо до това място, участвахме дейно и в погасяването на пожара. И в момента виждате, че активно работим за разчистването. Искаме да работим в много по-нормални условия. Искаме да се избегне евентуален следващ подобен проблем. Оказахме се най-потърпевши. Не толкова от пожара, защото нямаме засегната собственост или материали и суровини. Но имиджът ни е засегнат. Затова беше и протестът на нашите служители вчера (б.а. – онзи ден), защото смятаме, че шефът ни е неправилно обвинен и омърсен.