Енергетиците от ТЕЦ „Бобов дол” подкрепят исканията на колегите си от „Марица изток” за „зелената сделка”

Синдикат „Подкрепа” към политиците: Обричате на глад стотици хиляди специалисти

Синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в ТЕЦ „Бобов дол” застава зад исканията на енергетиците и миньорите от „Марица изток” във връзка със „зелената сделка”, които ще бъдат изразени на протест в понеделник. Бобовдолските енергетици излязоха с протестна декларация, адресирана до президента на страната, министър-председателя, министъра на енергетиката и президента на професионалния съюз.
„Синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в ТЕЦ „Бобов дол” ЕАД изразява своята твърда подкрепа, солидарност и съпричастност към справедливите искания на протестиращите енергетици и миньори от комплекса „Марица изток”, които ще бъдат предявени на 13.10.2021 г. в град София по повод последствията от така наречената „зелена сделка”. Тази сделка е срам, падение и позор за цялата политическа класа в Р. България. Ние сме твърдо зад Вас и тук сред ВАС! В този съдбовен за НАС момент, трябва да сме единни и здраво сплотени, както никога досега, всички енергетици и миньори от цялата страна. Още през вековете Аспарух го е доказал, че когато всички сме заедно, сме една непобедима армия.
Това е само началото на една верижна вълна от протести в целия бранш от енергетиката и въгледобива. Сбърканата политика на редица правителства в сектора започва да дава своите за съжаление скапали плодове. Но върхът на наложената от Брюксел политика в сектора – ще доубият и малкото останало от най-печелившия сектор в икономиката на страната, а именно енергетиката. Толкова ли сме богати, че да се лишим от „златната кокошка” на бюджета!”, се казва в документа.
От синдиката напомнят, че енергетиците са обречени на глад. „Искаме само да напомним на господата от политическата класа на Р. България, че съдбата, която са предопределили на всички работници и служители от бранша, е: обричате на глад стотици хиляди висококвалифицирани специалисти от цяла Югозападна България, Старозагорски, Ямболски, Сливенски, Хасковски и други региони, които заедно с техните семейства ще надхвърлят милион.
Икономиките на всички тези региони ще бъдат непоправимо увредени и засегнати, обричате ги на масово обезлюдяване и шоково нарастване на безработицата”, отбелязано е в декларацията.
„Подкрепа” посочва последиците от въпросната сделка. А именно: закриване на цели браншове от икономиката на страната, шоково поскъпване на цената на тока и оттам на всички стоки и услуги за населението, намаляване на огромни постъпления в бюджета на страната, Здравната каса и НОИ, а в същото време увеличаване драстично разходната част на държавния бюджет за преквалификация и социални помощи.
В профсъюза смятат, че е крайно време да се изнесат пред обществото имената на истинските разрушители на българската енергетика и да им се търси наказателна отговорност за това.
„Молим за спиране процедурата по така наречената „зелена сделка”, прозрачно предоговаряне на условията по нея и защита на националните интереси както за страната, така и за всички работещи в сферата на енергетиката и въгледобива. Максималното използване на местни енергийни суровини гарантира най-голям брой заети работни места, с най-голям приход за националния бюджет. Енергетиката е част от националната сигурност и некомпетентна намеса и политически популизъм застрашават живота, здравето и социалния статус на всеки един гражданин в Р. България.
Считаме, че разумът ще надделее и ще бъдат взети решения, удовлетворяващи всички, включително и справедливите искания на работниците и служителите от ТЕЦ „Бобов дол” ЕАД, а така също и на колегите от сектор „Енергетика и въгледобив”. При неудовлетворение на нашите искания сме готови на всякакви протестни действия, регламентирани в законите на Р. България, за защита на нашите работни места и желанието да създаваме брутен вътрешен продукт в страната, а не в чужбина! Дайте шанс за работа на всички!”, подчертават енергетиците от ТЕЦ „Бобов дол”. Декларацията е подписана от председателя на секцията на КТ „Подкрепа” в централата Ивайло Димитров.

Юлияна КОЛЧАКОВА