Епископ Поликарп отслужи за първи път от 40 г. архиерейска  литургия в Бистрица, раздаде календарчета на вярващите 

  • Свещеникът от дупнишкото село Георги Гелов го дари с лично изработена от него дърворезбена икона на св. Поликарп

 

Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп отслужи света литургия в храма “Възнесение Господне” в дупнишкото село Бистрица. Вярващи от Дупнишко препълниха храма. За повече от 40 години това е първото архиерейско богослужение в бистришката черква. По традиция владиката бе посрещнат с топла погача и мед, неизменна местна традиция – израз на голяма почит и уважение. Да вземат участие в богослужбата, дойдоха всички духовници от съседните селища, заедно с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия ик. Георги Паликарски, както и свещенослужители от София: свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.

Празничната литургия бе уважена от зам. областния управител на Кюстендилска област Райчо Цветин, от кмета на обищна Дупница Методи Чимев и зам.-кмета Крум Милев, народния представител Радослава Чеканска и др. Кметът Кирил Огненски, църковното настоятелство и деца от местното читалище бяха сред присъстващите на церемонията. Децата от читалището подготвиха кратка програма – поздрав към височайшия гост.

За молитвеното настроение допринесоха клиросните певци, събрани от различни храмове на Дупнишка духовна околия и ръководени от д-р Любомир Игнатов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Софийската духовна семинария.

В края на богослужбата еп. Поликарп се обърна към присъстващите с мъдри слова – за това какви трябва да бъдем в живота си и как да следваме пътя в Христа, без да се обръщаме, забелязваме и се сравняваме с другите. С думи на благодарност към еп. Поликарп се обърна свещеник Георги Гелов, енорийски свещеник на храма. Той сърдечно поздрави владиката и му поднесе в дар лично изработена от него дърворезбена икона на св. Поликарп и кошница с плодове и дарове от местните поля.

Владиката дълго време раздаваше нафора на християните и получаваше лично от тях поздравления и благодарности. Като спомен те получиха календар с икони, подготвен от църковното настоятелство.

Църквата „Възнесение Господне“ се намира в центъра на селото и е една от най-запазените в района. Построена е през 18-и в. и в нея се намират образци на Самоковската иконописна школа. Малко са сведенията за нея, но предстои запазените свидетелства да се съберат, уточнят и обобщят с помощта на местни богослови и краеведи.