Епископ Поликарп отслужи литургия в Ихтиманско, награди с кръст архиерейския наместник Йосиф Серев

  • Клисарката Мария получи благословение да влиза в олтара на църквата във Вакарел

 

Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети енорията на храма „Св. Николай“ – с. Вакарел, Ихтиманска духовна околия. С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той отслужи св. литургия и награди двама свещеници. В съслужение с архиерея взеха участие ставр. ик. Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, ставр. ик. Николай – председател на храма, свещениците Григорий Иванов и Костадин Тренев и четирима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Преди началото на литургията епископът пострига за четец и певец Борис, който да помага на местния свещеник в богослужението, и прочете разрешителна молитва на клисарката Мария, която по този начин получи благословение да влиза в св. олтар. По време на св. богослужба софийският архиерей отличи с офикия „протойерей“ отец Григорий, който преди да поеме основно ръководството на Дома за сираци „Св. Николай“ при манастира „Св. Троица“ – с. Нови хан, десет години е обгрижвал енорията на храма в с. Вакарел. Като подчерта неговите заслуги за обновяването на храма и развиването на енорията в селището, владиката му пожела все така ревностно и всеотдайно да служи на св. Църква и за духовна подкрепа на повереното му Христово стадо. С красив нагръден кръст владиката награди ставр. ик. Йосиф Серев, който вече трийсет години е архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия. Десетки жители на селото се събраха в храма на съборна молитва и с голямо въодушевление участваха в молитвеното събрание, продължило няколко часа.

Празникът бе уважен от кмета Красимир Митрев и основните ктитори на храма Георги Симеонов и неговото семейство.

Проповед върху евангелското четиво произнесе председателят отец Николай. След края на богослужбата епископ Поликарп поздрави духовниците и миряните от името на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и им пожела все така в пълнота и единомислие да се събират и показват своя братски дух и Христова любов помежду си. С думи на благодарност към него се обърна отец Йосиф, който благодари за владиката за посещението и отличията, и отправи покана за нови срещи по благодатни поводи. Благодарност изказаха още председателят отец Николай и отличеният свещеник Григорий Димитров.