(обновена) Късметлия! За трети път Ерик Кирилов хвана богоявленския кръст в Дупница (видео)

  • Влязох в реката за здраве, каза 12-годишният Георги Панайотов, който също се бори за светинята

27-годишният Ерик Кирилов извади осветения кръст от река Джерман в Дупница на Богоявление. „За трети път успявам да се преборя за кръста.

Честно, сега беше много по-лесно от миналата година. Господ си знае работата”, каза Ерик. Младият мъж е дупничанин, работи като сервитьор в заведение в Сапарева баня и успя да открие кръста секунди след като той се озова във водата. За осветения дървен кръст се бориха 24-ма души, сред които и едно дете.

„Не ме е страх. Не ми е студено. Влязох в реката за здраве”, каза 12-годишният Георги Панайотов – шестокласник в училище „Св. Паисий Хилендарски” в града.

„Няма от какво да ни е страх. Господ ни пази. Да сме живи и здрави, ние се хвърляме в името на България и Господ”, коментира Никола Несторов – служител в транспортна фирма в Дупница. Никола също за поредна година участва в ритуала.

Христовият символ бе осветен и хвърлен от архиерейския наместник Георги Паликарски. По традиция великият богоявленски водосвет бе извършен на Наковия мост, в центъра на града. В ритуала участваха четирима свещеници и служители от черквата „Покров на св. Богородица”, които направиха и литийно шествие от храма до мястото.

Редом до църковните служители бе зам.-кметът Крум Милев. Въпреки пандемията обичаят събра много народ. На моста и на двата бряга на реката имаше стотици граждани, сред които и съвсем малки деца, носени от майките си на ръце. Голяма част от хората не се страхуваха и целунаха кръста за здраве.

created by dji camera

По традиция за смелчаците, влезли във водата, имаше награда. От черквата бяха приготвили за късметлията, открил кръста, пакет с дарове – кърпа, тениска, чорапи и др., и сумата от 70 лв. Отделно касиерката в църквата Емилия Христова направи лично дарение от 50 лв.

Юлияна КОЛЧАКОВА