ЕС изнася повече месо за трети страни

Въпреки намалените доставки за Китай и Великобритания, през първите девет месеца на годината европейските износители на свинско месо успяха да увеличат продажбите за трети страни. От данни на Комисията в Брюксел става ясно, че между януари и септември са изнесени почти 4,7 милиона тона, което е с 6% повече, отколкото за същия период на 2020 година.

Увеличение има и при приходите от експорта към трети страни. За деветмесечието е отчетен плюс от 446 милиона до 9,2 милиарда евро. Най-добрите резултати са регистрирани през първото полугодие, когато ръстът спрямо предходния период беше с 12,8%, или 374 000 тона.
Забавеният темп на експорта през летните месеци се дължи основно на по-слабото търсене от страна на Китай. Между януари и юни народната република увеличи своя внос с 6 на сто, но през следващите три месеца тенденцията се обърна до минус 10%. Като цяло за Китай бяха изнесени 2,17 милиона тона, или с 242 000 тона по-малко.
Анализаторите в Брюксел смятат, че в средносрочен план Европейският съюз няма да си възвърне позициите на китайския пазар. Намаляват и доставките за Великобритания, след като в началото на годината Обединеното кралство окончателно напусна общия пазар. Между януари и август износът за Острова се сви със 7% до 570 000 тона. В същото време вносът на британско свинско в Европейския съюз намалява с 38 на сто до 70 000 тона.
Япония остава третият най-голям клиент за европейско свинско. За Страната на изгряващото слънце са доставени около 274 000 тона, приблизително толкова, колкото и през миналата година. С малка разлика Филипините се нареждат на четвърто място с 272 000 тона, като увеличението спрямо 2020-а е със 160%./ agro.bg