Ето защо не трябва да държим храна в пластмасови кутии

В последните години почти всяко домакинство може “да се похвали”, че използва пластмасови кутии непрекъснато, независимо дали е, за да съхраним дадена храна по-удобно, за да заема по-малко пространство, или за да я предпазим с капака от поемането на разни миризми.

Макар да използваме пластмасовите кутии постоянно, рядко се замисляме дали е здравословно да съхраняваме храната си в тях. В последно време често виждаме предупреждения за вредни химикали в пластмасата. Например, че не е добре да пием от една и съща пластмасова бутилка за продължителен период от време. Това е така, защото пластификаторите от пластмасата попадат във водата и така поглъщаме вредни химикали. Оказва се, че дори одобрените от властите пластмаси могат да бъдат вредни за организма. Ето защо трябва да спрете да държите храната вкъщи в подобни съдове: Бисфенол А Една от най-големите опасности, свързани с пластмасата, се определя от токсичен агент, който се използва за модифициране на характеристиките на материалите, а именно противоречивия бисфенол А (BPA).
В продължение на много години използването му остава един от основните дебати между учените и европейските власти, които не могат да го забранят в своята цялост, но намаляват максималните нива на излагане на този замърсител. Бисфенол А, известен също като ендокринен разрушител, е синтетично вещество, което променя функционирането на хормоналната система и се свързва с болести като рак, диабет, безплодие, затлъстяване, аутизъм и някои сърдечносъдови заболявания.

Трудно почистване

Всички пластмасови кутии имат един огромен недостатък – трудното им почистване. Особено ако в тях е стояло нещо мазно, после със сигурност ще има доста да си търкаме с верото и гъбата. Понякога и след дълго миене отново остава неприятна миризма.

Лесно захабяване

След дълга употреба кутиите често изглеждат захабени и потъмнели. Можем да опитаме да върнем по-добрия й вид, като натъркаме вътрешните страни с резенче лимон. Вредни за децата Ново проучване, проведено от Американската академия по педиатрия, показва, че някои от химикалите, които пластмасовите кутии съдържат, могат да са вредни за вашето дете. Оказва се, че те влияят на хормоните, растежа и развитието на детето.

Грижа за планетата

Рециклирането е все по-актуална тема в последните години като част от тенденцията за опазване на природата и намаляване на боклука, който оставяме след себе си. Затова ние ви препоръчваме да използвате стъклени кутии за съхранение на храна, плодове и зеленчуци, тъй като техният отпечатък върху природата е по-нисък.