Ето как ще изглежда първият електромобил на Skoda

На автомобилното изложение в Женева (7 – 17 март) Skoda демонстрира как ще изглежда първият електрически SUV на марката. Прототипът с името Skoda Vision iV, е SUV купе, изградено върху електрическата платформа MEB на Volkswagen Group. Концептът е дълъг 4,67 метра, широк 1,93 метра и висок 1,61 метра и е с малко по-различни пропорции в сравнение с настоящите модели Skoda. Капакът е по-къс и затова пътническата клетка е с увеличена дължина. Формата на SUV е подобна на прототипа Vision E, представен през 2017, но дизайнът е по-спортен. Най-впечатляващата характеристика е хоризонтална светлинна ивица, която преминава през решетката на радиатора и по този начин свързва предните матрични LED фарове. Самата решетка е покрита и с вертикалните си черни ребра се отличава визуално от предницата. Задницата е редуцирана максимално и в нея доминират осветеният в червено надпис Skoda, обграден от задните светлина в С-образна форма, както и осветената ивица в долната част на задната броня.

Вратите нямат конвенционални дръжки и се отварят в противоположни посоки – задната дори електрически. Също футуристично изглеждат камерите, които заменят страничните огледала и прожектират изображението си в огледалото за обратно виждане. Самият интериор е без почти никакви бутони, но има два самостоятелни дисплея. Информационно-развлекателната система се управлява чрез сензорен екран, гласово и чрез жестове.

Лазерните скенери, радарните сензори и камерите позволяват на автомобила да се движи частично автономно и да паркира сам. Два електрически мотора изпращат общо 306 к.с. към четирите задвижващи колела. С пълна батерия Vision iV  ще изминава до 500 километра, а функцията за бързо зареждане позволява батерията да се зарежда на 80% за половин час.

 

 

Източник: autobild.bg