ЕЦБ предупреди за продължителна слабост на икономиката на еврозоната

Представители на Европейската централна банка предупредиха по време на редовното им заседание през април, че икономическата слабост в еврозоната може да продължи по-дълго от очакваното и подчертаха тяхното желание да използват всичките налични политически инструменти, за да подкрепят икономиката на единния валутен блок, показва публикуваният в четвъртък протокол от последното заседание на ЕЦБ, цитиран от “Уолстрийт джърнъл”.

Протоколът от срещата на 9 и 10 април разкрива опасения сред централните банкери относно упорито ниската инфлация и слабите икономически данни в рамките на еврозоната, особено по отношение на ключовия производствен сектор.

Членовете на ЕЦБ също така изразиха загриженост относно влиянието на отрицателните лихвени ставки върху рентабилността на банките в региона. Понастоящем основният лихвен процент на ЕЦБ е на ниво от -0,4%.

Икономиката на 19-те страни от еврозоната се забави от средата на миналата година, отчасти поради буксуващите Брекзит преговори и напрежението в международната търговия. Последните данни и проучвания показват, че през май икономическият растеж остава въпреки възстановяването, което беше отчетено през първите три месеца на годината.

Представителите на ЕЦБ предупредиха по време на срещата през април, че някои неотдавнашни данни са се оказали дори по-слаби от очакваното. Те посочиха, че имат “малко по-слабо доверие”, че икономиката на еврозоната ще се възстанови през втората половина на годината.

“Беше казано, че инфлацията остава неприятно под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто и пазарните инфлационни очаквания са се понижили, докато прогнозираната конвергенция на инфлацията е била многократно забавяна”, показва протоколът на априлското заседание.

Членовете на ЕЦБ “потвърдиха решимостта си да бъдат готови да коригират всички инструменти на монетарната политика, ако е уместно, за да гарантират, че инфлацията ще нарасне устойчиво”.

“Необходимо е да се събере повече информация в периода преди срещата на ЕЦБ през юни, когато ще станат налични и новите макроикономически прогнози”, се посочва в протокола от последното заседание на централната банка.

Централните банкери също така призоваха за по-нататъшен анализ на влиянието на отрицателните лихвени проценти върху банковите печалби и кредити. http://bnr.bg/