Жандармерист от Симитли е участвал в престъпна група за “марков” тютюн

  • Групата е ощетила държавния бюджет с 3 млн. лв. невнесен акциз

  • Установена е книжарница в Гоце Делчев, където се поръчвали етикети с надписи на известни марки

 

Служител на МВР е задържан заради участие в престъпната група за нелегално производство и разпространение на “марков” тютюн за пушене, съобщиха от прокуратурата. От Специализираната прокуратура поясняват, че той е участвал в разпространяването на стоката и е част от групата, задържана миналата седмица след операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в различни градове на страната. Служителят е на жандармерията и отскоро работил в МВР. От полицията не съобщават официално името му, но в родния град на Даниел Кьосев – Симитли, бе проведена масирана операция по изземване на веществени доказателства.

Задържането е било в момент на транспортиране с личния му автомобил на 30 чувала тютюн за пушене. Установено е, че в повечето случаи полицаят е транспортирал тютюна с униформа, за да не бъде забелязан и спиран от колегите си. Той дори е паркирал автомобила с тютюна на паркинга на жандармерията, докато е бил на работа. 11 са привлечените към наказателна отговорност, сред тях е и полицаят. Говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Сийка Милева заяви, че групата е ощетила държавния бюджет с 3 млн. лева невнесен акциз. Има периоди, в които групата е имала печалба от над 100 хил. лева. Действала е от началото на 2017 година на територията на цялата страна. Организирани са били три нелегални цеха с машини и съоръжения за омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и опаковането му. Там е бил произвеждан средно по 1 тон тютюн за пушене седмично. Готовата продукция е била разпространявана в разфасовки по 1 кг – в пластмасови прозрачни кофички с надписи „Давидоф“, „Карелия“, „Марлборо“ и „Кемъл“. По време на операцията по неутрализиране на групата са претърсени десетки адреси и автомобили. Иззети са над 360 кг готов тютюн за пушене, както и неголямо количество наркотични вещества. Тютюнът се е продавал за 45 лева на кг, при 152 лева акцизна ставка за кг по закон. Парите се изплащали към ръководителя на групата лично, в по-редки случаи по банков път или чрез системите за бързо разплащане. Установена е книжарница в Гоце Делчев, където се поръчвали етикети с надписи на известни марки тютюнопроизводители.

Прокурор Сийка Милева посочи, че по отношение на петима от лицата е постановена мярка „задържане под стража“, за двама мярката е „домашен арест“. По преценка на наблюдаващите прокурори по отношение на трима от членовете на групата е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“. Внесено е искане до Специализирания наказателен съд за задържане под стража и на служителя от МВР.

 Поздравления към служителите на ТСБОП в Благоевград, София-град, Перник, Кюстендил и Варна за създадената перфектна организация и координация на действията изказа ст. комисар Стоян Темелакиев. „В резултат на проведените целенасочени, упорити и методични оперативно-издирвателвни действия първоначално придобитата информация за дейността на групата бе разширена и конкретизирана. Бяха установени поименно всички участници и ролята им в престъпната структура, както и участието на служителя на МВР в престъпната дейност. Незабавно след установяването на този факт работата по случая продължи в активно сътрудничество с колегите от Дирекция „Вътрешна сигурност“, допълни зам.-директорът на ГДБОП.