Жандармерия и полиция окупираха Перник! Провериха 7 автоморги, издадени са 4 акта

Автомобили на жаднармерията притесниха перничани, оплакаха се пред „Вяра” местни жители. Малко по-късно стана ясно, че те са част от екипите, работили по време на мащабна спецоперация за борба с престъпността и опазване на обществения ред, провеждаща се в цялата страна, наречена „Респект”. От пресцентъра на МВР поясниха, че операцията е насочена срещу битовата престъпност, която тормози обществото. Главният секретар на вътрешното министерство Младен Младенов заяви, че след финала на европредседателството се е освободил ресурс от жандармерията, което е дало начало на действията в цяла България. Акцията, допълни той, е насочена срещу криминално проявени лица, които извършват кражби, грабежи, измами, телефонни измами. Проверяват се заложни къщи, пунктове за черни и цветни метали, автоморги, нелегалният дърводобив. Под ударите на органите на реда попадат и издирвани лица. Повече от 110 човека с дебели криминални досиета са били арестувани по време на акция „Респект”, която ще продължи, докато не се покрие цялата страна, са категорични от МВР.

В нея участват полицаи от областните дирекции на МВР и жандармеристи. Страната е разделена на зони, като постепенно се върви към морето. Първи под ударите на закона са попаднали Пернишка и Софийска област. Задържани са 77 души. Сред тях има 6-има, обявени за издирване. Съставени са 309 акта за административни нарушения. Проверки са извършени в 22 пункта за метали, 27 заложни къщи и 22 автоморги, автосервизи и депа, съобщиха от МВР.

В Пернишко смесените екипи са проверили седем автоморги и са издали четири протокола за нарушения. Инспекциите се правят по т.н. широкомащабен метод – извеждат се по 5-6 автомобила и се проверяват, поясни главният секретар на МВР и допълни, че се обръща сериозно внимание и на пътната безопасност.

От вътрешното министерство поясняват още, че ще продължат да държат под око заложните къщи за крадени вещи. Собствениците ще трябва да показват всички документи за стоките, които излагат за продажба. Автоморгите ще удостоверяват пък е откъде е даден фар, врата или стъкло например. Знакови фигури на активния контингент ще бъдат викани за профилактика по районните управления на МВР и ще им бъдат съставяни предупредителни протоколи. По главните пътища и магистрали, както и на входовете и изходите на големите градове ще има  КПП-та, където ще се проверяват багажниците на автомобилите за забранени вещи.

Любомира ПЕЛОВА