Жегата, пожарите и Ковид-19 не спират дупничани от почивка в Гърция

Мариана Угрева

МЗ: Не пътувайте до Гърция, Турция и Кипър без основателна причина

Димитър ИКОНОМОВ

Нито жегата, нито пожарите, нито по-високата заболеваемост от Ковид-19 плашат дупничани. Няма отказ от планирани пътувания и резервации до Гърция. Това отчитат туроператорите в града. Дори за предстоящия уикенд са заети местата за еднодневен плаж в южната ни съседка, разказа Мариана Угрева, която е управител на местна туристическа фирма.
„Цялата тази работа малко се преекспонира и някои медии гледат да наплашат хората. Чувам от колеги българи, които живеят в Гърция, че ситуацията е нормална. Всеки ден говоря и с клиенти, които идват от там. По островите обстановката е спокойна. Засилили са контрола по заведенията, в баровете не се допускат повече от 50 човека. Друго изискване е да няма прави на бара. Допускат се толкова хора, колкото е капацитетът на едно заведение, спрямо регистрацията в местните общини. Дори заболеваемостта не им се е вдигнала“, каза Угрева.
По думите й хората в Гърция се възмущават, че заболеваемостта се изчислява на база посетители и чужденци, а не само на местното население.
„Най-много заразени има на остров Родос – 50 човека. Това го пише в техните здравни бюлетини. Колегите от Гърция ме успокояват, че ситуацията е спокойна. Колкото до Турция, в тези горещини не организираме пътувания и почивки до там. Дестинацията е предпочитана през пролетните и есенните месеци“, уточни Угрева.


Във връзка с усложнената епидемична обстановка и отчетените за последните 14 дни високи нива на заболеваемост на 100 хил. души население в близки до България държави Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от неоснователни пътувания до Кипър, Гърция и Турция.

Всички влизащи в Гърция пътници трябва да имат предварително попълнен формуляр и получен QR код. Българскитe граждани, пътуващи с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция, или сертификат за ваксинация срещу Covid-19, направена преди не по-малко от 14 дни. Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген от 30 до 180 дни от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.

Гражданите, пристигащи от т.нар. зелени държави (по скалата на ЕС в тази група влиза Република България), ще могат да влизат и с отрицателен бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа, може и на хартиен носител.
Тези изисквания важат и за деца, навършили 12 години.
Представители на гръцките медицински власти извършват избирателно бързи тестове на влизащи в Гърция. През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ гръцките власти не пропускат превозни средства и пешеходци.