Железни мерки! Видеостена в центъра на Банско ще предава ски-събитията

Безпрецедентни мерки за санитарна сигурност са наложени от Световната федерация по ски Световна купа по ски алпийски дисциплини /27-28 февруари/ и Световно младежко първенство по ски алпийски дисциплини /1-10 март/, домакин на които е Банско. За първи път, откакто се провеждат зимни състезания, публика няма да има. Силно ограничен е броят и на акредитираните, които също няма да имат безпрепятствен достъп навсякъде. Зоните за достъп на скиори и туристи на начална и горна станции на кабинковата линия са разделени по степени, като за всяка има определен тип пропуски. Здравословният статус на състезателите и техните екипи, организатори, технически и други служебни лица се следи постоянно и непрекъснато се правят тестове за коронавирус, като вида – ПСР или антигенен, зависи от зоната на достъп – жълта, синя или червена.

Въпреки че публика на Бъндеришка поляна, където е финалът на състезателно трасе „Марк Жирардели”, няма да има, най-големите фенове на световния мъжки елит в алпийските ски ще могат да наблюдават гигантските слаломи покрай мрежите на пистата.

Организаторите предлагат и друг вариант за зрителите,  които искат се докоснат до атмосферата на състезанията,  – да ги гледат на видеостена в центъра на Банско. На площад „Никола Вапцаров” е инсталиран екран, на който в реално време ще се излъчват всички стартове за Световната купа и от Световното младежко първенство.

Според програмата на ФИС, на 27 и на 28 февруари стартовете ще бъдат по едно и също време – от 11.00 ч. и от 14.00 ч.

Организацията по пътя от Банско до Шилигарника остава непроменена. Автомобили на туристи ще бъдат допускани в планината до запълване капацитета на паркингите. Ограничен е единствено достъпът до Бъндеришка поляна, докъдето могат да пътуват само автомобили със специални пропуски.