Женската фолклорна група към НЧ „Народни будители 1926“ в Сапарево с награди от престижен конкурс

С дебюта си 15-годишната Райна Палева спечели сребърен медал в категория „Народни песни, обработен фолклор“

Женската фолклорна група към НЧ „Народни будители 1926“ в с. Сапарево за пореден път се представи на ниво по време на престижен фестивал. Съставът впечатли журито на 9-ия Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2021“, който се проведе в Хисаря. Конкурсът се провежда от местната община и Euro Folk Academy под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – EAFF.
Формацията от сапаревобанското село получи златен медал в категорията „Народни песни, автентичен фолклор“, въпреки че беше в много намален състав.

Освен това групата към НЧ „Народни будители 1926“ получи и грамота за съществен принос при съхранение и развитие на балканските традиционни народни изкуства, който беше връчен на читалищния секретар и ръководител на фолклорните групи Спаска Кудева. Организаторите подчертават, че този принос ще бъде отбелязан при излъчването на техните изпълнения в телевизионните предавания по интернет телевизия „EuroFolkTV”.
15-годишната Райна Палева пък спечели сребърен медал в категория „Народни песни, обработен фолклор“. Това е първо участие на момичето от Сапарево на подобен голям форум и представянето й беше впечатляващо.
„Подобни шампионати се провеждат още във Велико Търново и по Черноморието. Отидохме в Хисаря за първи път, иначе сме взимали участия на другите места. От дълго време сме участници на подобни форуми. Това не е първата ни награда, имаме доста – и от този фестивал, и от други. Много се радвам, че след като толкова дълго време нямаше никакви изяви, се представихме по този начин.

Въпреки всичко, въпреки трудното време и обстановка, завоювахме няколко отличия. Бяхме и с много по-малък брой участници. Обикновено жените в групата ни са 12, докато сега бяха само 4 и се представиха много добре. Те показаха много добре какво могат при автентичните песни. Радвам се и за Райна Палева, за която това бе първо участие. Тя е част от детската фолклорна група към читалището. Имахме 27 деца, но много от тях не идваха на репетиции в последните дни и затова решихме, че няма да участваме с детска група, а само индивидуално с Райна. Този автентичен фолклор вече е на изчезване. Радващо е, че ние, в нашето читалище, си го поддържаме. Учим на него и детската група. Надявам се, че в някой следващ фестивал ще участваме и с децата. Следващото ни участие най-вероятно ще бъде на Международния фолклорен конкурс „Пауталия“ в Кюстендил. След това ще преценим къде другаде можем да се включим. Трудно е, защото всяко едно пътуване коства средства, но правим всичко възможно, за да участваме на повече фестивали“, каза пред „Вяра“ Спаска Кудева.