“Жива библиотека” събра четящи деца под открито небе в Костенец

“Жива библиотека” на открито се проведе в село Костенец. В нея се включиха ученици от 5- и 6-и клас при ОУ “Константин Костенечки” с ръководител Светла Данина. Децата са от клуб “Рик Риърдън” при същото училище. Те разказаха кое ги е провокирало да четат, как са съумели да привличат нови членове в клуба си. И колко съжаляват, че техният любим автор няма повече издадени книги, защото са изчели всичко, издадено до този момент.

Инициатори и гости на проявата изразиха радостта си, че с. Костенец има прекрасни, умни и будни деца, с които е удоволствие да се комуникира. Такива, които се радват много повече на ценна книга, отколкото на друга материална придобивка. На изпроводяк децата получиха освен лакомства, и книгоразделители, така също и плакет на любимия им автор и неговите книги за спомен от библиотеката.

Инициативата “Жива библиотека” с участието на местните читалища обхвана няколко населени места в общината – гр. Момин проход, гр. Костенец, с. Пчелин, с. Горна Василица, с. Костенец.

Основна цел на тази инициатива е да върнем любовта към книгата и да напомним, че нищо не може да я замени. Книгата трудно би могла да измести смартфона от ежедневието ни, но може да ни припомни, че четенето и този директен контакт всъщност са нещо прекрасно, заявиха от общината в Костенец.