Жива верига на Кулата! Шофьори: Това правителство е вредно, оставка на секундата

Благоевград без автобусен транспорт, задръствания по Е-79 и АМ „Струма“

Полицията не разреши на протестиращите да блокират с камиони пътя преди граничния пункт “Кулата”. Хората направиха жива верига и се заканиха идния понеделник да обявят гражданско неподчинение, като поискаха незабавна оставка на правителството, прераде БНР.
Превозвачи и камиони пристигнаха на граничния пункт в 10 часа. Към тях се присъединиха представители на бизнеса от Петрич и Сандански, както и граждански организации.
Протестиращите настояха за спешни мерки срещу ценовата и суровинната криза, насочени към всички българи, а не към отделни сектори. Ето какво казаха те:
“В момента се работи на парче, просто трябва навсякъде мащабни мерки да се вземат.”
“Аз се чудя в момента дали да заредя природен газ на въпросните камиони или дали да плащам лизинга, или да плащам заплати, да плащам данъци, да плащам осигуровки. Всичко е вързано.”
Полицията не разреши блокада преди зоната за граничен контрол на “Кулата”, което принуди протестиращите да направят жива верига. Организаторите призоваха за гражданско неподчинение и оставки.


“Не ни дават да затваряме, началниците записват номерата, след това знаете какво следва – проверки.”
“Доколкото разбрах от органите на реда, в последния момент се е получила заповед да не се допуска блокиране абсолютно никъде. Ако това правителство продължи с подобни респективни мерки, в понеделник ще бъде смазано. Ние ще извадим абсолютно целия резерв на Българската армия. След като действат така, от понеделник ще преминем към гражданско неподчинение. Това правителство е вредно, оставка моментално, на секундата.”
Мащабен протест на превозвачите се проведе и в Благоевград.
Протестираха товарните превози, както и автобусните превозвачи по градските и междуградските линии. Градски и междуградски транспорт нямаше до 17 ч в сряда.
ТИР-овете тръгнаха по АМ “Струма” от паркинга на 88-и километър, след като автомагистралата свърши, те с надути клаксони въртяха по двете кръгови.
Междуградските автобуси поеха от Благоевград по Е-79 към Симитли, заради скоростта на придвижване от 20 км/час и невъзможността да бъдат изпреварвани, зад тях се образува колона от автомобили.
Засякоха се с товарните на кръговото между главния път и АМ “Струма”, след което поеха по Е-79 към Симитли с ниска скорост на придвижване.
Междувременно градският и междуградският автобусен транспорт спря в 9:00 часа сутринта, а автобусите по градските линии шестваха по улиците на областния град в колона, без да превозват пътници. Снимки: БНР