Жители на Жабокрът и Ябълково на протест заради лоши пътища и липса на маркировка

Жителите на кюстендилските села Жабокрът и Ябълково излязоха на протест. Причината е опасното според местните пътно трасе между двете населени места. Липсата на пътна маркировка е една от основните причини хората да изпитват сериозни притеснения. Освен липсата на осева линия, по третокласния път липсва и осветление, а пътното трасе е изключително тясно.

Според хората пътят е част от републиканската пътна мрежа. По него ежедневно минават училищни автобуси, автобуси от обществения транспорт и автомобили. Пътуват много земеделски производители. В есенно-зимните месеци и в тъмната част от денонощието движението по този път е трудно, защото маркировката липсва.

„Излизам за нощна смяна, през зимния сезон вечер е тъмно, има мъгла и пътуването до работното място е изключително трудно. Сутрин рано прибирането обратно  също е трудно. Това са рискове, които предприемам не само аз, но и всички мои колеги, с които пътуваме заедно. Изпращани са писма до институциите , но отговор няма и нищо не се е случило до момента. В крайна сметка това е опасно за всички, които сме жители на тези населени места. Минаха години и никой не обръща внимание, а селото не е малко, има работещи и пътуващи ежедневно. Нещата са сериозни”, сподели жител на Жабокрът пред камерите на БНТ.

Според местен жител последно маркировка по пътя е полагана преди  малко повече от 2 год., но вече е изчезнала.

„На тази отсечка от 2,5 км. има четири завоя и когато маркировката липсва е много опасно. На втория завой има паметник.Младо момче загина, защото нито маркировката, нито пътя беше в ред”, коментира протестиращ.

На място при протестиращите от Жабокрът бе общинският съветник Огнян Атанасов, който многократно е подавал сигнали до Областно пътно управление в Кюстендил. По негови думи, във времето той е получавал уверения оттам, че при наличие на финансови средства и обявяване на процедура отсечката ще бъде ремонтирана.Тъй като обаче пътят е третокласен той трябва да бъде ремонтиран накрая. „Аз не съм съгласен с това. Както виждате отсечката не е голяма, не се изисква огромен финансов ресурс. Това е път, който свързва Багренци, Гирчевци и Жабокрът. Сутрин минават по три автобуса с ученици, а мъглата е огромна. Пътуват земеделски производители, които си изкарват продукцията и когато това се случва в нашия котловинен район се създават предпоставки за ПТП –та и жертви. Защо трябва винаги, когато се случи проблем и чак тогава да се реагира? Става въпрос за малко средства. Разбирам Областно пътно управление, но мисля, че с помощта на Агенция пътна инфраструктура и МРРБ може да се намери финансиране и пътят да се оправи. Давам също така сигнал, че същото е положението и в Ябълково, където е път 6005, там ситуацията е същата”, заяви Огнян Атанасов.Той настоява  Областно пътно управление да извърши обследване на пътната мрежа,  находяща се на територията на община Кюстендил и при необходимост да се поиска целево финансиране.

Въпреки уверенията на Областно пътно управление, че тази година ще бъде положена маркировка, жителите на засегнатите села се съмняват, че това ще се случи.