Жители на Одеска област се дивят на Ленин в Баня

Интересен паметник се появил неотдавна в южната част на Одеска област. Според украинските закони всички паметници на Ленин трябва да се премахнат. Един от малкото останали се оказал в село Зализничное, Болградски район. Вместо да го демонтират, местните подходили по-прагматично – превърнали го в… български колонист винопроизводител. На главата на статуята на Ленин сложили кофа, която да наподобява традиционен български калпак, сакото на вожда било скъсено, а на краката измайсторили навуща. Фигурата на българския винар е с лозова фиданка в ръката, а до нея стои пълна с грозде кошница.

Любопитната история разказват одесити, които живеят в Банско. Тяхно любимо място за свободното време е близкото село Баня, което посещават заради многобройните минерални басейни. Те винаги с почуда гледат вероятно единствения паметник на Ленин в България, който се намира на най-възловото място в селото. Все още не са единни в мнението си какво предложение да направят на кметството в Баня за евентуално префасониране на водача на Октомврийската революция.

Жителите на село Баня обаче не проявяват никакво желание да се разделят с паметника на Ленин и Георги Димитров, който е изграден преди 55 години като знак на българо-съветската дружба. Той е единствен по рода си, тъй като са изобразени в приятелска поза двама лидери от социалистическите времена на България и СССР, които реално са имали само една среща. Паметникът се приема от местните като исторически знак, който не трябва да се разрушава или променя, защото е част от живота на българския народ. В последно време той придобива добавена стойност като туристическа забележителност заради уникалността си и това окончателно решава въпроса за съдбата му.