Жители на Самораново протестираха в Дупница заради водата: Ако не се вземат мерки, обявяваме гражданско неподчинение

Газим във вода, даваме вода, жадни ходим!

Кметът Чимев: Чакаме финансиране за ремонта

Спешни мерки за решаване на проблема с питейната вода поискаха жители на Самораново, които в петък сутринта протестираха пред сградата на община Дупница.

Хората са недоволни от безводието. А то се дължи на постоянните аварии, при отстраняването на които остават без капка вода в чешмите. При пускането пък, тя потича мътна. Част от протестиращите носеха бутилки с питейна вода с  цвят на боза. Проблемът е от десетилетия и е резултат от амортизираната водопроводна мрежа, която е над 60 -годишна. А най-страшно става през летните месеци – обикновено през август, когато дебитът на водата намалее.

Протестиращите подчертаха, че селото е вододайна зона и захранва с вода част от Дупница, Бобов дол и дава и за язовир „Дяково”. Посочиха, че вода изтича по река Отовица и оттам към Гърция, докато те жадуват. Настояха до две седмици да започнат ремонти на водопроводната мрежа. Заявиха, че след изтичането на този срок ще обявят гражданско неподчинениe.

„От почти 4 години живеем в Самораново, където си купихме къща. Селото е страхотно, хората са страхотни. Всичко е наред, с изключение на водата. Най-големият проблем е, че непрекъснато има аварии, постянно тече кална вода. Ние имаме две сравнително малки деца и е много трудно. През ден няма вода. А има седмици, в които няма вода с дни, което е безумие. На фона на това, че планината е до нас, че водата извира над нас. На фона на това, че плащаме вода за питейни цели, а водата, която получаваме, категорично не става за пиене. Непрекъснато се запушват всички цедки, сложили сме филтри на входа на водомера, но въпреки това се задръства непрекъснато с листа, с всевъзможни неща. Така не може да се живее. Това е абсурдно в 21 век”, каза Петя Съботинова, която бе дошла, за да  протестира на площад „Свобода” в Дупница.

„Преди 5 години събирахме подписка, писахме до Министерството на здравеопазването. Водата се носи в Кюстендил да се изследва. Казват, че е нормална. Не може кафява вода да е нормална. Протестирали сме и друг път, защото всички страдаме. Селото не е малко, 1 800 човека. Плащаме вода за питейни нужди, а тя е от реката, не се пречиства”, допълни Емилия Радева.

„Жаби и риби са намирани във водопроводните тръби при ремонти. Мисля, че една съседка беше намерила жабешко бутче във водата от чешмата. Ако хората блокират пътища, аз ще съм с тях. Вода има, Проблемът е че водохващането е лошо, а тръбите са в отвратително състояние. Защото в момента, в който се направи ремонт, до мястото на ремонта се пука тръбата и отново се копае на същото място. На нашата улица има 5 къщи, там имаше повече от 20 дупки, като една-две бяха копани по три пъти”, обясни Ани Караджинова.

„Тръбите са от 1956 г. Водата е от реката. На реката са сложили една пружина от креват и с това я прецеждат и направо влиза в тръбите. А на пружината са намирани умрели животни – котки, кучета, боклуци”,  посочи Георги Ананиев.

Кметът на Самораново и още няколко души, сред които Михаил Севдин, Емил Севдин, Георги Градевски, посочиха, че има решение – ремонт на водохващането. „Водовземането в м. Ядъка, което е единственото законно в Самораново, трябва да се ремонтира, да се поддържа чисто. Съоръжението, което е уникално, но старо, ако се поддържа, ще имаме чиста вода. То работи, когато е чисто. Това е една малка рекичка, която се влива в едни съоръжения, които като се пречистват, надолу тръгва по тръбите чиста вода. Сега е затлачено и понеже не се поддържа чисто, се получават запушвания. Ние много трудно можем да вкараме водата от Ядъка във водопровода, затова се ползват алтернативни източници. Има директно включена тръба до водохранилищата и водата от реката отива директно в резервоарите и водопреносната мрежа”, обясни кметът  на селото Райко Цветков. Цветков подчерта, че хората искат и подобряване на уличната инфраструктура, разрушавана от честите аварии и разкопаването. Чуха се и предложения за започване на ремонт и на водовземането в м. Марков камък, която е нерегламентирана.

„След всяка авария и всеки дъжд се запушват  казанчета, бойлери перални”, отбелязаха протестиращи.

„Даваме вода на две общини – Дупница и Бобов дол, а ние нямаме вода. Останалата част от водата отива в река Отовица и след това в Гърция. Газим във вода, даваме вода, жадни ходим. Искаме вода. Очакваме решения в най – кратък срок. Протестът в момента е мирен, но не знаем докога ще е така. Ако не започнат действия, ще минем към гражданско неподчинение”, заяви Емил Севдин.

„Проблемът е сериозен, протестът не е нечия прищявка. За да дойдат тук 500 човека, означава, че проблемът наистина е голям. 20 години се бездейства. Ще си отстояваме позициите до край. Ако трябва, ще дойдем и ще бутнем  общината, щом не правят нищо! Оставка!”, закани се Георги Кр. Градевски, който е общински съветник.

„Нещата, които се случват в селото, са благодарение на местното население. Общината почти не ни помага, а ни пречи. Искаме това да спре”, посочи Костадин Севдин, също общински съветник от Самораново.

С протестиращите разговаря кметът на общината Дупница Методи Чимев. Той за пореден път обясни, че чакат финансиране за ремонта на стойност над 4 милиона лв. Уточни, че е изпратил поредно запитване до регионалното министерство кога ще бъдат отпуснати средствата, но отговор няма.

„През 2019 г. е направено проектиране за подмяна на водопровода на цялото село. 4, 5 млн. лв. от бюджета на общината е непосилно. Идеята беше на етапи да се решава проблемът. На всички населени места на територията на общината има подготвени процедури с избран изпълнител за подмяна. Хората имат основание и за качеството на водата”, посочи Чимев. Градоначалникът посочи, че  от понеделник в Самораново ще бъде управителят на В и К и заедно с кмета на селото на място ще набележат мерките за поетапно решаване на проблема.

При протестиращите дойде и управителят на В и К Илия Илиев, който потвърди, че водата спира заради системните повреди на водопровода. Шефът на дружеството бе категоричен, че В и К не разполага със средствата, необходими за смяна на 13 –километровия водопровод.

„ Вода има и резервоарите на селото са пълни. Проблемът е в честите аварии. За момента единственото, което можем да направим, е при отстраняване на аварии водата да се спира на по-малък район. Вече сме предприели тези действия. Монтирахме кран на Черни връх, предстои да се монтира на още две места и при аварии те да могат да се локализират и да не засяга голям район. За да се реши генералният проблем, са нужни 5 млн. лв.

В и К откъде ще намери тези пари? Ако се прави частично ремонт, почва да гърми на съседната улица. От 2 месеца почти всеки ден сме там заради аварии. Отстранява се, пуска се водата, но до следващата авария”, За момента единственото, което можем да направим, е при отстраняване на аварии водата да се спира на по-малък район. Вече сме предприели тези действия. Монтирахме кран на Черни връх, предстои да се монтира на още две места и при аварии те да могат да се локализират и да не засяга голям район За да се реши генералният проблем, са нужни 5 млн. лв. В и К откъде ще намери тези пари. Ако се прави частично, почва да гърми на съседната улица. От 2 месеца почти всеки ден сме там заради аварии. Отстранява се пуска се но до следващата авария”, каза обясни Илиев.

Относно качеството на водата той каза, че има график за , почистване на резервоарите, мрежата се измива и дезинфектира „Водата от водохващането идва в резервоарите, там се утаява, пречистваме я чрез хлориране, след което постъпва в мрежата. Няма пречиствателна станция”, поясни Илиев. Той посочи обаче, че от 12 г. цената на водата не е променяна, на фона на поскъпването. Обясни също, че в селото има ниска събираемост на дължимите суми за потребление на вода. „Самораново има около 24 -25 000 лв. несъбрани задължения за вода. Не се осигурява достъп навсякъде. Малко са хората, които работят по поддръжката. 5-има работници отговарят за 16 села, на 680 лв. заплата”, заяви Илия Илиев.

Юлияна КОЛЧАКОВА