Жители на селата Пирин и Горно Спанчево харчат вода без спирачка, превзеха залата на ОбС Сандански с викове: Не искаме водомери!

Протестиращите хора не искат водомери. Румен Пачов, който  заедно със съпартийците си ухажваха протестиращите с надеждата да гласуват за тях до година, но си навлякоха гнева на половин Сандански.

Съветниците  Гацев, Ханджийски,  Пачов и Аргиров се направиха на самаряни: Оставете хората на мира, ще съсипете бюджета им

 

Предложението на кмета Котев за предоставяне на регламентирана ВиК услуга падна, в залата гласуваха “Против”, а ГЕРБ се въздържаха

Жители на две сандански села-  Пирин и Горно Спанчево консумират неограничено количество вода без водомери. Те не спират чешмите. Част от тях  окупираха заседанието на общинските съветници, за да съботират инициативата на кмета Кирил Котев да сложи край на нерегламентираната консумация на вода.

Протестиращите хора не искат водомери. Румен Пачов, който  заедно със съпартийците си ухажваха протестиращите с надеждата да гласуват за тях до година, но си навлякоха гнева на половин Сандански.

Градоначалникът внесе предложение водното дружество УВЕКС да поеме дейността в селото по услугата. ВиК трябва да поддържа системите на двете села, включително и да поеме финансовите задължения, гласи докладната му. “Съветниците искат да ни приватизират водопровода. Водопроводът си е наш. Нашите родители са го построили, ние си го поддържаме. Купихме си и маркуч, 300 м дълъг. Минава през цялото село”, викаха селяните в залата.

„Жителите на двете села ползват безотчетно вода, особено през лятото, поливат градини, а през зимата остават чешмите да текат, за да не им замръзне водопровода. Заради тях останалите села в Сандански през лятото са на режим. Трябва да има ред. Не може да има нерегламентиран разход на вода. Кой ще се грижи за авариите”, категорични бяха част от съветниците в дясно. “Ние, ние”, викаха в отговор протестиращите. “Ние не искаме водомери, ние ще ремонтираме сами, ако има аварии”, отсече Антон Стоилов. “Вариантите са два – или ВиК да извършва услугата и да се грижи за водопровода като събира такси, или общинска администрация да сключи договор с частна фирма”, обяви Живко Иванов законовите възможности.

Част от протестиращите, “Ние не искаме водомери, ние ще ремонтираме сами, ако има аварии”, отсече Антон Стоилов.

За да погаси страстите ОбС шефът Г. Георгиев даде 10-минутна почивка. В това време 4-та общинските съветници от Земедселски съюз “А. Стамболийски” – Звездан Гацев, Кирил Ханджийски, Румен Пачов и Явор  Аргиров се превъплътиха в ролята на добрия самарянин и заухажваха протестиращите.  Четиримата самаряни се поставиха в услуга на протестиращите. Говорителят им Явор Аргиров с хитра усмивка на уста се направи на по-католик от папата в публично обръщение към Живко Иванов: „Вие сте добре подготвен, винаги по докладните от дневния ред. Познавате закона, но г-н Иванов, има нещо, което стои над закона и това е човещината. Водомери в тези села не трябва да има. Те се намират на 700 метра надморска височина. Зимата е студена, хората остават чешмите да текът, за да не замръзнат. Водомерите ще съсипят бюджета на тези хора, а те са възрастни и няма да могат да си плащат сметките. Водопроводът е построен от родителите им със собствени средства. Сега те са си купили и маркуч. Те си поемат и част от авариите. Да ги оставим на мира, парите им са малко, изнемогват… Има още много села на същия принцип”.

Румен Пачов влезе в ролята на добрия самарянин и заубеждава колегата си от РЗС Илия Георгиев – с червената блуза да гласува против водомерите

Предложението на кмета за предоставяне на ВиК услуга по законовия ред падна, след като всички в залата гласуваха против, а ГЕРБ гласуваха въздържали се.

Стотици жители на Сандански звъняха в редакцията на “Вяра”, че премахват водомерите си. “Щом е така и ние няма да плащаме. Нашите родители не са стояли със скръстени ръце и те са работили в полза роду и ние също, а протестиращите нямат вид на социално слаби”, категоричен беше Красимир Костадинов, който е  наемател на заведение в Сандански.