Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури в Югозапада

Днес в сила е жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи в 13 области на България. Това са Перник, Кюстендил, Благоевград, София-град, София-област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик и Смолян.

Там се очаква да има неустойчива въздушна маса с развитие на купесто-дъждовна облачност, гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи (количества до 25-30 mm). Ще има условия за градушки, сочи справка в сайта на НИМХ.

Днес атмосферата остава неустойчива. Облачността ще е значителна. През нощта купесто-дъждовна облачност ще се развива над западната половина от страната, а през деня и над източните райони. На места ще има краткотрайни, в централната част на Дунавската равнина, интензивни валежи от дъжд с гръмотевични бури. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса, съобщават от НИМХ.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. В отделни райони валежите ще са интензивни и значителни по количества. Ще има и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток, по най-високите части – от югозапад. Максималната температура на 1200 метра – около 17, на 2000 метра – около 11 градуса.